Ihmissafaria

Markkinameininkiä

Markkinameininkiä

”Ruuhkakadut muistuttaa jo eläintarhaa”, lauletaan laulussa. Jos ei nyt ihan eläintarhaa, niin ainakin ihmisafaria muistuttaa Omo-laakson matkailu. Omo-joella asuu yhdet maailman erikoisimmista kansoista, joiden erikoisuus on tosin kovaa vauhtia muuttunut ja on edelleen muuttumassa bisnekseksi. Mursit, Hamarit ja muut alueen kansat ovat tunnettuja puvustuksestaan ja rituaaleistaan, mutta nykyään iso osa näistä rituaaleista tehdään enemään rahan kuin perinteen takia. Meille markkinoitujen reissujen luonne oli tosissaan hyvinkin lähellä safaria, mutta villieläinten sijaan oltaisiin tiirailtu paikallista väestöä. Ei koettu tätä kovin miellyttäväksi ajatukseksi, joten päätettiin tehdä alueelle ihan omatoiminen matka. Meidän Addiksen oppaan mukaan alueelle ei tosin omineen pääse, mutta tässäkin asiassa mies jauhoi silkkaa scheissea. Bussilla pääsee perille ja vuokramopolla voi jatkaa.

Pitkä kuljetus

Pitkä kuljetus

Vuokraamoita alueella tosin ei ole ihan tämän tästä tyrkyllä, vaan vuokramopo pitää hoitaa alle jotenkin muuten. Meidän mopo sattui löytymään, kun aikamme kuluksi harhailtiin alueen kukkuloilla ja päädyttiin vierailemaan paikallisella farmilla. Siinä istuttiin ja juteltiin pitkät tovit, kunnes illalla päädyttiin koeajamaan mopoa ja tehtiin diili seuraavaksi päiväksi.

Mopoileva valkoinen pariskunta ei taida olla mikään jokapäiväinen näky tällä alueella, sillä sen verran pitkään meidän menoa katsottiin. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja mopolla pääsee hyvin päästelemään pitkin ja poikin. Edes rinnalle kurvannut poliisikaksikko ei häirinnyt meidän matkaa, eikä laittomasti vuokrattu kulkupelikään heppuja kiinnostanut. Poliisit ajoivat hetken rinnalla meidän menoa ihmetellen, ennenkuin repesivät nauramaan ja kiihdyttivät omalla mopollaan mäen huippua kohti. Meno oli vähän kuin reissuladalla, jolla ajaminen myös ilahdutti monia kanssakulkijoita.

Päätettiin suosiolla skipata suurin osa näytöksistä ja keskityttiin vain kruisailemaan omineen ympäri maaseutua. Muutamat markkinat käytiin katsastamassa, mutta niissäkin oli valitettavia lieveilmiöitä. ”Money money” kuuluu vähän yhdeltä jos toiselta, ja turistihinnat on ihan muuta kuin paikallisten hinnat.

Alueen kulttuuri on kovaa vauhtia muuttumassa, vaan miten siihen sitten kuuluisi suhtautua? Tuhoaako turismi paikallisen kulttuurin vai onko se alueen väestön elintason nousun myötä parasta, mitä Omo-joella voi tapahtua? Perinteisiä vaatetuksia käytetään näillä alueilla yhä vähemmän ja vähemmän ja yleismaailmalliset t-paidat ja farkut valtaavat alaa. Sääli sinänsä kulttuurin monimuotoisuuden kannalta, mutta yksilön kannalta varmasti hyvä juttu. Myös perinteiset elinkeinot ovat väistyneet turismibisneksen tieltä. Muutamasta valokuvasta voi saada tippiä päiväpalkan verran, joten miksi sitä rehkisi pitkää päivää pelloilla?

Pihapiiri

Pihapiiri

Esimerkiksi Mursit ovat kunnostautuneet ryyppäämään turismituotoillaan, eikä Mursi-yhteisöihin juuri iltapäivän puolella tästä syystä matkoja tehdä. Vastaavasti lisääntyneen rahan ja vapaa-ajan voisi käyttää myös johonkin kehittävään toimintaan. Jää nähtäväksi, mihin alueen kehitys johtaa.

Omo-joen laaksossa on asunut ihmisiä jo 200 000 vuoden ajan. Paikoitellen alueella liikkuessa tuli mieleen, että maisema ja elämänmeno ei ole paljoakaan ehkä muuttunut sinä aikana. Toisaalta viimeistä kymmentä tuhatta vuotta lukuunottamatta ei ihmisen elämä muuallakaan ole merkittävästi mihinkään kehittynyt. Nyt ollaan tilanteessa, jossa aina vain lyhyemmässä ajassa otetaan suurempia ja suurempia harppauksia kulttuurin muutoksessa.

Mopo lampaalla

Mopo lampaalla

Kymmenen tuhatta vuotta on muuttanut ihmisen elämää selvästi enemmän kuin satatuhatta edellistä. Toisaalta viimeinen tuhat vuotta on muuttanut enemmän, kuin se edeltävä kymmenentuhatta. Ja viimeiset sata vuotta ovat muuttaneet tilannetta enemmän kuin niitä edeltävät satatuhatta ja kymmenentuhatta vuotta yhteensä. Tällä trendillä edetessä on mielenkiintoista ajatella, missä ollaan vaikka sadan vuoden päästä. Tästä muutoksesta saa myös osansa Omo-joen laakso, jonka elämänmeno on nyt muuttumassa kovempaa vauhtia kuin koko ihmishistorian aikana.

-Lauri

Prätkämatkalla bongattua

Prätkämatkalla bongattua