Etiopialaisittain

Kuorma kulkee

Kuorma kulkee

Kolme viikkoa Etiopiassa hurahti nopeasti, vaikkakin puolessa välissä mietiskeltiin jo toden teolla, halutaanko jäädä tänne niin pitkäksi aikaa. Tarkemmin fiiliksistä maan suhteen kirjoitettiinkin jo aiemmin, mutta lienee kuitenkin vielä hyvä tehdä myös Etiopiasta budjetin kylkeen lyhyt yhteenveto.

Etiopia on matkustusmaana yksi matkamme haasteellisimmista, ja sattuipa vielä niin, että se on tämän reissun viimeinen. Turismi on täällä kasvamaanpäin ja toistaiseksi harjoitusasteella. Hinnat turisteille ovat kovia paikallisten hintoihin verrattuna, eikä palvelu vielä ole kovin korkealla tasolla. On vaikea tietää, milloin ihmiset haluavat hyötyä ja milloin he todella haluavat auttaa ja olla kavereita. Kaikki pyörii rahan ympärillä, siitä ei pääse mihinkään. Vaan onko tuo edes yllätys niin köyhässä maassa?

Korkea kuljetus

Korkea kuljetus

Mutta kyllä meillä hauskaa Etiopiassa oli. Omatoimireissukohteena maa on upea, ja vaikka kaikki ei aina sujukkaan ongelmitta, maa muistuttaa Venäjää siinä mielesstä, että kaikesta voi neuvotella. Ja neuvotteluahan tässä ollaan jo yli vuosi reissatessa harjoiteltukin. Mopokin saatiin loppuen lopuksi vuokraan ilman suuria kommelluksia ja kyyti Omo-laaksoonkin järjestyi lopulta nopeasti, vaikkei kyseisiä busseja olekaan oppaiden mukaan edes olemassa.

Aloitettiin Etiopian matka Addis Abebasta, johon myös päätettiin koko reissu tältä erää. Ja nyt siis puhutaan koko meidän maailman ympäri reissusta. Tähän se päättyy, Etiopiaan. Kuinka haikeeta? Tätä on tässä tullut mietittyä tovi jos toinen. Mutta älkää huoliko, ei tämän blogin tarina lopu vielä ihan tähän. Luvassa on kyllä vielä kasa postauksia.

Kotiin pääsemistä odottaa ja odottaa, siksi suosittelemmekin, ettei paluulippua kannata ostaa turhan aikaisin. Me hankimme liput, kun olimme kotiutuneet Afrikan mantereelle, ja Afrikassa reissaamisen yhteydessä mietittiinkin jatkuvasti paluuta Suomeen.

Tienkulkijat

Tienkulkijat

Addis Abeballa ei meille kovasti ollut annettavaa, vaikka käytiin kyllä vierailemassa mm. museoissa, ja tottakai tsekattiin myös Lucy, tuo ihmiskunnan alku ja juuri. Addiksessa vietettiin aikaa muutamaan otteeseen mitä eritasoisemmissa majoituksissa. Yhdellä kerralla löydettiin tiemme ilmeisesti paikalliseen bordelliin. Toisin sanoen sikolättiin, jossa piti jo ihan katsoa mihin astuu ja miten, mihin voi istua ja miten jne. Vietnamilaisesta bordellista poiketen majoituspaikassa ei ollut edes lukkoja ovissa. Luottavaisin mielin kuitenkin jätettiin sinne kamat, kun lähdettiin syömään illalla. Yö nukuttiinkin sitten suosiolla makuupusseissa pitkät vaatteet päällä. Mitään lutikoiden puremia kun ei kiinnostanut enää reissun loppupäässä saada. Reissun viimeisinä öinä vielä panostettiin, kun kerta rahaa oli jäljellä. Majoituttiin tasokkaassa hotellissa ja nautiskeltiin puhtaista valkoisista lakanoista. Pienestä se ihminen on tyytyväinen, edelleen.

Asumuskantaa

Asumuskantaa

Addiksen ja Omo-laakson lisäksi vietettiin aikaa myös lukuisissa muissa paikoissa. Mieleen jäivät Gondarin upeat linnat mielenkiintoisine tarinoineen, unohtumattomat bussimatkat ja koko reissun loppuhuipentuma: matka Danakilin aavikolle ja pönöttäminen tulivuoren kraatterin reunalla.

Kuvasarja

Kuvasarjaksi valittiin erilaiset kuljetukset, joita kuvailimme lähinnä pitkän matkan bussien ikkunoista. Etiopiassa me nimittäin liikuttiin paljon busseilla. Tiellä näkyi jos jonkinlaista kulkijaa ja kuljetusta. Tien laidat täyttyivät päivittäin kävelemässä olevista aikuisista ja lapsista, jotka eivät meille tuttuun tapaan olleet lenkillä, vaan veden hakureissulla tai kuljettamassa tavaraa pidempiäkin matkoja.

Etiopiolainen budjetti

Etiopia on edullinen matkailumaa. Ainakin, jos syö paikallista ruokaa ja tekee omatoimimatkoja. Jenkkidollareita saa kyllä sitten hyvin upotettua aktiviteetteihin, jotka kuten mainittua, ovat kyllä hinnoissaan. Ruoka ei maksa juuri mitään, ja se on hyvää! Bussikuljetusten hinnat vaihtelevat. Korkeatasoiset bussit ovat jo ihan hyvänhintaisia, mutta paikallisbusseilla pääsee matkaan edullisesti, vaikka matka tosin kestääkin silloin hieman kauemmin.

Tien varrella

Tien varrella

Etiopialaiset juovat paljon teetä ja kahvia. Teehen rakastuin täysin. Siihen on oma hyvä maustesekoituksensa, joka tekee teestä ihan jouluntuoksuisen. Sokeria tosin käytetään molemmissa surutta, vaan eipä sitä kahvia ilman sokeria alas varmaan saiskaan. Sen verran on tujua tavaraa.

Rahaa kulutettiin 25 päivän aikana yhteensä 35 496 Ethiopian birriä (n. 1 463 €) eli n. 1 420 ETB (59 €)/pvä .

14  % Majoitukset (4 948 ETB (204 €))
Yövyttiin melko monipuolisesti erilaisissa majoituksissa. Halvimmillaan saatiin majoitus 100 birrillä (4 €) (Jinka, Bahir Dar, Axum ja Mekele). Näitä paikkoja tosin ei oltaisi löydetty ilman härvääjien apua. Suurimmaksi osaksi paikat olivat kohtuullisen siistejä ja jokaisesta sai oman saippuan, jes! Saippuoilla sai sitten käytön jälkeen koristaa ikkunalautaa, jolla oli röykkiöksi saakka saippuapalasia. Muuten majoitukset vaihtelivat 150 – 200 birrin (4–8 €) välillä. Addis Abebassa oli kuitenkin kalliimpaa. Yöstä maksettiin 300 – 750 birriä (12–31 €). Hotellitkin olivat tässä tapauksessa eri luokkaa kuin nuo halvemmat yösijat.

12 % Ruoka ja juoma (4 327 ETB (178 €))
Juotiin ja syötiin Etiopiassa kunnolla. Juomaksi otettiin usein teetä, joka maksaa 2–5 birriä (n. 0,10 €). Satuttiin paikalle paastoaikaan, joten muslimi- ja turistiravintoloita lukuun ottamatta kaikki ravintolat tarjosivat vain kasvisruokaa. Tämä tosin ei meitä juuri haitannut. Etiopialaisen annoksen (josta muuten riitti molemmille) saa alle eurolla (25 birriä). Kallein, turistiravintolassa Arba Minchissä syöty ruoka oli 5 € (120 birriä) ja siitä saikin jo syötyä ihan kunnon överit.

1 % Alkoholi (466 ETB (19 €)) Joskus silloin tällöin juotiin bisse tai kaks ja välillä tarjottiin niitä muillekin. Yhden pullon hinta on kaljasta riippuen puolesta eurosta euroon (10–25 birriä).

46 % Aktiviteetit (16 360 ETB (676 €)) Aktiviteettien osuus oli melko suuri lohko koko maan muista kuluista. Turistinähtävyydet ovat kalliita. Suurimman palasen budjetista otti Danakilin reissu: 13 900 ETB (572 €)/2 hlöä. Lisäksi otettiin surkea opaskierros Addiksessa (750 ETB (31 €), 2 hlöä), käytiin veneluostariretkellä Bahir Darissa (600 ETB (25 €), 2 hlöä), vierailtiin Gondarin linnoissa (400 ETB (16,5 €), 2 hlöä), kuninkaallisessa kylpylässä ja kirkossa (100 ETB (4 €), 2 hlöä) sekä vuokrattiin mopo päiväksi Jinkassa (600 ETB (25 €)).

12 % Kuljetukset (4324 ETB (178 €)) Paras tapa matkustaa Etiopiassa on bussi, sillä pääsee niin lyhyitä kuin myös pitkiä etäisyyksiä ja tarjolla on myös busseja mukavuudenhaluisille (ilmastoinnilla ja välipalakekseillä). Hinnat riippuvat bussin tasosta. Tässä muutamia esimerkkejä: Addis Abeba – Bahir Dar (700 ETB (29 €), 2 hlöä), paikallisbussi Bahir Dar – Gondar (180 ETB (7 €), 2 hlöä), paikallispussi Gondar – Shire (260 ETB (11 €), 2 hlöä), minibussi Shire – Axum (65 ETB (3 €), 2 hlöä), paikallisbussi Axum – Mekele (164 ETB (7 €), 2 hlöä), Mekele – Addis Abeba (970 ETB (40 €), 2 hlöä), Addis Abeba – Arba Minch (600 ETB (25 €), 2 hlöä), minibussi Arba Minch – Konso (90 ETB (4 €), 2 hlöä), minibussi Konso – Jinka (145 ETB (6 €), 2 hlöä), paikallisbussi Jinka – Arba Minch (200 ETB (8 €), 2 hlöä), Arba Minch – Addis Abeba (560 ETB (23 €), 2 hlöä). Lisäksi liikuttiin badjajeilla eli intialaisittain riksoilla (5–30 birriä (0,2–1,3 €)/kerta) ja Addiksen uudella junalla (2–4 birriä (0,10–0,20 €)/suunta). Viimeisenä päivänä otettiin taxi lentokentälle Addis Abebasta hintaan 200 ETB (8 €).

6 % Muut ostokset (2865 ETB (118 €)) Lisäksi ostettiin sim-kortti (15 ETB (0,6 €)), postikortteja, hyttysmyrkkyä (120 ETB (5 €), farkut (900 ETB (37 €)) ja nettiyhteyttä (yht. 100 ETB (4 €)), käytiin parturissa (50 ETB (2 €)) ja hamstrattiin tuliaisviinejä, mausteita ja muuta mukavaa. Tähän on myös laskettu raha, joka meiltä pöllittiin (230 ETB (9,5 €)).

6 % Viisumit (2 206 ETB (91 €)) Etiopiaan tarvitaan viisumi, jonka saa rajalta 50 $ hintaan. Viisumi on voimassa kuukauden.

Ystävät ja rakkaat lukijat, tämä ei vielä ole tässä. Vaikka reissupostauksista tämä olikin nyt viimeinen, blogiin tulee vielä jatkoa. Tarkoituksena on seuraavissa postauksissa vielä pureutua muutaman postauksen verran elämään reissun jälkeen, ja on meillä pakkaamisesta ja reissun kokonaisbudjetistakin vielä tulossa yhteenveto. Siispä pysykää vielä kanavalla!

-Mirva