Moskovasta pellolle

Ensituntuma Moskovaan

Telttayön jälkeen syötiin aamupalaksi pussikaupalla piirakoita Venäjän piirakkapääkaupungissa Krestsyssä. Piirakoita oli niin suolaista kuin makeaakin mallia ja molemmat maistuivat ladaryhmälle. Kassit täynnä piirakoita oli hyvä jatkaa Tveriin ja siitä päätettiin vielä samoilla lämpösillä kruisailla Moskovaan ilman majoitusvarauksia. Couchsurfingin kautta heitettiin kuitenkin pyyntö venäläiselle tsiksille ja avoin kysely Moskovan alueelle ja paineltiin Ladalla suoraan ydinkeskustaan ja lyötiin masiina parkkiin.

Punaiselle torille päästiin siinä kymmenen yhdentoista aikaa ja suunnitelmana oli tyhjentää pullo shamppanskajaa ja kattoa mitä tapahtuu. Ennen pullon korkkaamista saatiin kuitenkin viesti Katerinalta, että kämpille pääsisi yöksi. Katerinalla ja Sashalla oli kävelymatkan päässä keskustasta isohko kämppä, josta saatiin molemmille pariskunnille omat huoneet. Iltapalaksi laitettiin venäläiseen malliin pöytä koreaksi kaikenlaisesta evästä. Lada saatiin parkkiin sisäpihalle ja hetken jutustelun jälkeen painettiin pehkuihin. Aamulla jätkät kävi heittämässä Katerinan töihin ja sen jälkeen jätettiin Lada huilaamaan ja matkattiin metrolla keskustaan. Moskovassa öljyraha näkyy ja haisee. Liikenteessä on omakotitalon hintaisia autoja pilvin pimein, eikä tehoja säästellä.

Keskustasta päätettiin kävellä takaisin kämpille Nokiamapsin reittiehdotusta, ja reitti olikin mitä mainioin, mutta miinusta Moskovalle täytyy antaa matkakaljojen huonosta saatavuudesta. Eväät kuitenkin saatiin ja kohta käveltiin porttien läpi tutulla finsskiturist-tyylillä. Kun vain puhuu suomea ja väittää olevan johonkin menossa, niin pääsee vaikka suljetulle hienostoalueelle, jossa on sisäpihan leikkipuistossa pesukarhuaitaus.

Matkalla festareille

Katerina suositteli festareita pari sataa kilsaa Moskovasta etelään ja päätettiin lähteä sinne sunnuntaiaamusta yksissä tuumin. Ei muuta kun lisää tavaraa koriin, ja viides matkustaja Ladan kyytiin. Aamupalaksi ennen lähtöä ostettiin Shawermat, jotka suureksi yllätykseksi olivat ainakin tähän astisen kokemuksen mukaan Venäjän halvimmat. Moskova oli siis kaikkea muuta kuin kallis kaupunki: ilmaista majoitusta täydellä ylläpidolla ja halpaa Shawermaa. Festareilla saavuttiin tyylikkäästi hivenen myöhässä, kun muut autot painoi alueelta vastaan yhdessä jonossa. Musat oli siltä osin loppunut, mutta kun vieraita kerran oli tullut Suomesta asti, suostui festarin pääesiintyjä vetämään meille kolmen biisin privaattikeikan. Kohta onneksi selvisi, että festarit eivät olleetkaan täysin loppuneet ja ainoastaan viikonlopun amatöörikävijät olivat lähteneet. Ammattilaisarja jatkui vielä alkuviikkoon.

Pystyteltiin teltat joen rantaan ja dyykattiin viereiseltä seureelta kunnon eväät ja muitakin varusteita. Sitten lähdettiin etsimään lähdettä vesitonkkien kanssa, mutta matka keskeytyi ehdotukseen ”let’s go swim and listen some psychedelic music.” Samainen kaveri oli hetkeä aiemmin pummannut meiltä pari pussia nuudeleita ja nyt saatin sitten välitön vastalahja. Instant karma with instant noodle you know. Ei muuta kuin nudistirannalle venäläisillä festareilla maistelemaan votkaa ja kuuntelemaan psykedeelistä musiikkia. Psykedeelinen musiikki yhdistettynä vodkan juontiin hidasti hieman vedenhakureissua, mutta tankit saatiin täyteen sivullisten ystävällisellä avustuksella.

Äärimmäisen ystävällistä ja vieraanvaraista porukkaa näillä festareilla riitti. Vodkaa tarjoiltiin siellä täällä niin kotitekoista kuin tehdastislattuakin. Finsskituristin on kyllä helppoa olla Venäjällä. Käytännössä kaikilla ihmisillä on positiivinen suhtautuminen suomalaisiin ja Lada vielä hönkyy entisestään lisää positiivista ilmapiiriä ympärilleen. Festareiden jälkeen nakattiin mimmi juna-asemalle ja jatkettiin kohti etelää ja bolsointa bolsoita.

-Lauri