Finsskiturist

 

Monessa postauksessa on käytetty termiä finsskiturist ja nyt on jo aika avata myös sivullisille, mitä se tarkoittaa. Aloitetaan kertaamalla finsskituristin 10 tärkeintä sääntöä. Termi on syntynyt meidän sujuvan venäjän kielen ja sivullisten ystävällisen avustuksen yhteistyöllä.

 

Neuvottelua

Neuvottelua

 

1. Finsskiturist on Suomesta ja puhuu vain ja ainoastaan suomea. Elämää nähnyt finsskiturist ei paljasta lähes fluenttia venäjän kielen taitoaan (yli 20 sanaa ja 3 lausetta), vaan jatkaa aina selvällä suomella. Jos vastapuoli ei ymmärrä, jatkaa finsskiturist sinnikkäästi, mutta kohteliaasti selvällä suomen kielellä. Tällä on selvitty jo yli 30:stä miliisistopista, julkijuopottelusta, ilman viisumia matkustamisesta ja monesta muustakin finsskituristille tyypillisestä tilanteesta.

 

Finsskituristit

Finsskituristit

 

2. Finsskiturist on yksinkertainen. Finsskiturist ei ymmärrä monimutkaista selitystä. Jos poliisi kääntää sanan googlella ensin suomeksi ”sakko” ja sitten englanniksi ”fine”, ei finnskiturist tätä ymmärrä. Vaikka poliisi hoitaa sivullisen hyvää englantia puhuvan tulkin, ei finsskiturist ymmärrä millään. Julkijuopottelu on laitonta ja siitä seuraa sakko. Finsskiturist ymmärtää, että ei kaljaa kadulla ja kaataa sitten kaljan jämät maahan. Poliisi selittää sakkoa ja finsskiturist osoittaa tyhjää pulloa. Finsskiturist on ymmärtämätön niin kauan, että viisaampi osapuoli luovuttaa ensin.

 

Huussi

Huussi

 

3. Finsskiturist ei tule öljyvaltiosta. ”Oil money, strong money”, sanoo velivenäläinen ja kazakit myös. Finsskiturist ei kulje öljyrahalla, joten neuvotella täytyy mm. käytetyistä auton renkaista, yöpymisestä, vohveleista ja leivästä. Venäläisillä festareilla finsskiturist dyykkaa ruokatarpeet, vaatteet ja ruokailuvälineet paikan päältä.

 

Hevosmehua

Hevosmehua

 

4. Finsskiturist on ennakkoluuloton. Finsskiturist painelee Etelä-Venäjällä täysin tuntemattoman ihmisen kesäkeittiöön yöksi ja jättää sinne passit, lompakot, kamerat ja läppärit, minkä jälkeen suunnistaa yön pimeydessä lähiön läpi Volgaan uimaan. Finsskiturist ei jätä käymättä huoltoasemalla siksi, että se näyttää toimineen viimeksi Neuvostoliiton aikana, ja ajoväylä on lähes ajokelvoton. Jos tarjoilija, kaupan kassa tai joku muu suosittelee, niin finsskiturist ostaa. Ensimmäinen finsskituristin ostos Kazakstanissa on hevosen maidosta valmistettu ykkösoluen vahvuinen käytetty piimä.

 

 

5. Finsskturist kyseenlaistaa. Finsskiturist kyseenalaistaa bensamittarin kalibrointia maassa, jossa bensa maksaa 46 senttiä litralta.  Jos ladaremontista on kyse, kuuntelee finsskiturist paikaillisten ohjeita, mutta ei suodattamatta kaikkea niele. Finsskiengineer ja finnskiturist vaihtaa johdot päittäin, vaikka paikallisopas kuinka muuta väittäisi. FInsskiturist kyseenalaistaa valtiovallan syöttämän propagandan niin idässä kuin lännessäkin.

 

Tapaaminen tankilla

Tapaaminen tankilla

 

6. Finsskiturist arvostaa ja kunnioittaa. Finsskiturist tiedostaa olevansa ulkomailla vierailijana ja pois totutusta kulttuuriympäristöstä. Finsskiturist tietää, että omat totuudet moraalista, tasa-arvosta jne. ovat totuuksia vain omassa kulttuuriympäristössämme, eikä sellaisenaan siirrettävissä toiseen kulttuuriin. Finsskiturist käyttäytyy aina hyvien tapojen mukaan ja pyrkii huomioimaan muut kanssakulkijat. Finsskiturist arvostaa jokaista kohtaamista paikallisten kanssa, on kiitollinen aina vieraanvaraisuudesta ja pyrkii osoittamaan oman kiitollisuuden ja kunnioituksen paikallisilla kielillä. Tässä vaiheessa finsskiturist ei säästele fluenttia venäjää, kazakstania tai mitään muutakaan kieltä. Viittomamieli tai elekieli on aina vahva kieli.

 

 

7. Finsskiturist tekee itse omat päätöksensä. Vaikka raja-asemalla paikallinen automies näyttää reittiä kartalta ja sanoo njet, no ja näyttää käsillä jalkojen poikki menemistä, ei finsskiturist lähde kiertotielle. Nokiamapsin mukaan siitä menee tie ja finsskiturist on jo päätöksensä tehnyt. Vaikka ylivoimainen enemmistö kyseenalaistaa finsskituristin autovalinnan, ei finsskiturist ota tästä stressiä, vaan lähtee hyvillä mielin kohti Baikonuria roiskeläpät maata laahaten.

 

Rennosti vaan

Rennosti vaan

 

8. Finsskiturist ei ota stressiä. Finsskiturist tietää, että näissä maissa mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy. Asioista stressin ottaminen ei edistä tilannetta mitenkään, joten finsskiturist hoitelee hommia kaikessa rauhassa. Jos maahantulokortin rekisteröimiseen tarvittavaa leimaa ei virkailijan mukaan saa maanantaina, ei finsskiturist jätä asiaa siihen. Lippuluukulla pyöritään niin kauan, että leima on paperissa ja matka voi jatkua.

 

Suurmiehet Baikonurissa

Suurmiehet Baikonurissa

 

9. Finsskiturist on järjetön. Eihän tässä mitään järkeä oo, sehän nyt on selvä. Eikä sitä varmaan kukaan ole missään vaiheessa edes pohtinut.  Järkevintähän kai olisi, vai olisiko, tai mikä ylipäätään olisi järkevää. Tätä finsskiturist ei tiedä, vaan painaa reissua omalla staililla oman maun mukaaan. Reissussa finsskituristin ei onneksi tarvitse järkeillä. Yli 10 000 km:n ajoa vanhalla epäluotettavalla Ladalla ei voi perustella mitenkään järjellä, mutta se ei finsskituristin reissussa paljon paina. Mitä toimintaa ylipäätään voi perustella järjellä? Finsskiturist elää hetkessä ja nauttii elämästä.

 

 

10. Finsskiturist on turisti, eikä yritä peitellä sitä millään tavoin. Finsskiturist kantaa turistin arvonimeä ylpeästi ja toteuttaa edellä mainittuja turistin ohjesääntöjä rennosti, mutta määrätietoisesti. Finsskituristin elämä turistina on helppoa. Ei tarvitse ottaa stressiä kaikista maailman asioista, koska eihän turisti voi kaikkea tietää.

 

– Finsskituristit