Kambodzan budjetti

Kambodzalaiset vessat

Kambodzalaiset vessat

Näin seuraavana maana on aika paketoida Kambodza. Kambodzassa oltiin perustarpeiden äärellä. Näin ollen kuvasarja käsittelee kambodzalaisia paskahuusseja. Näistähän tulikin jo toive ihan meidän lukijoiltakin. Tällaiselle kuvasarjalle on siis selkeästi kysyntää, joten olkaa hyvät ja nauttikaa Kambodzalaisten toilettien ulkoasusta täysin siemauksin.

Täytynee ilmoittaa, että olin kovin yllättynyt vessojen tasosta. Kaikki toimi vedellä ja oli suhteellisen siistejä sekä yllättävää kyllä, monessa paikassa oli kyykkiksen sijaan ihan meikäläisten pytty. Uskomatonta. Odotin jotain paljon jännittävämpää, ja sen vuoksi valittiin kyseinen kuvasarja käsittelemään Kambodzaa. Mutta menköön myös näin.

Kambodzalainen budjetti

Samassa paketissa on myös Kambodzalainen budjetti. Maassa on oma valuutta riel, mutta käytännössä kaikki yli dollarin ostokset hoidetaan Yhdysvaltojen dollarilla, ja automaateista suurin osa antaa pelkkiä dollareita. Kambodza on tähän astisen reissun halvimpia maita niin majoituksen kuin liikkumisenkin osalta. Myös ruoka maassa on myös hyvää ja halpaa. Vaikka oltiin maassa vain kaksi viikkoa, kerettiin kuitenkin tsekata monen monta paikkaa. Matka kulki Phnom Penhistä Kepin rantakaupunkiin, sieltä Jänissaaren bungalowiin aivan meren äärelle sekä vielä viimeiseksi Siem Reapiin tarkastelemaan temppeleitä ja nauttimaan viimeisen illan vesifestareista.

Alle ollaan listattu Kambodzan menot. Kyseessähän on nyt aikaisemmin käytetyn kuukauden sijasta kaksi viikkoa. Kambodzassa kuitenkin viihtyis paljon kauemminkin. Ehkä en Phnom Penhissä kauempaa ois, mutta muuten voisin kyllä pyöriä ympäriinsä.

Kulut ja niiden jakautuminen:

Rahaa kulutettiin yhteensä 840 $ (661€), joka jakautui seuraavasti:

12 % Majoitukset (101 $ (80 €), Kambodzasta löytyy halpaa ja hyvää majoitusta.)
39 % Ruoka ja juoma (324 $ (255 €), ruoka ja juoma on halpaa. Kalleimmasta kahden hlön illallisesta maksettiin 16 $. Muuten maksettiin kahden hlön ruokailusta 2-6 $)
4 % Alkoholi (31 $ (24 €), bisseä tuli kiskottua oikeen kunnolla, se oli halpaa. Bissen hinta oli 0,5-0,75 $ (0,4 – 0,6 €))
15 % Aktiviteetit (130 $ (102 €), käytiin Kambodzassa S21- ja kansallismuseossa, Killing fieldseillä, luonnonpuistossa, temppeleillä ja kierreltiin ympäriinsä mopolla ja pyörillä.)
12 % Kuljetukset (102 $ (80 €), kuljetuksista suurin osa oli tuk tuk -kyytejä. Lisäks mentiin bussilla, Kepiin ja Siem Reapiin sekä veneellä jänissaarelle ja takaisin.)
7 % Muut ostokset (59 $ (46 €), lisäksi paikkailtiin pyörän kumi, ostettiin Kampotin pippuria, ajettiin parta, ostettiin ripulilääkitystä ja hankittiin meikäläiselle päiväkirjavihko ja kahet housut.)
7 % Viisumit (60 $ (47 €), Kambodzaan tarvitsee viisumin, jonka saa helposti monelta rajalta.)
4 % selittämättömät kulut (34 $ (27 €), sis. mm. rahannostokulut)

Pienemmällä kulutuksella olisi pärjännyt viettämällä pidemmän aikaa samassa paikassa ja liikkumalla vähemmän. Onneks oltiin paikan päällä jo jokunen hetki sitten, kun euron kurssi oli vielä korkeampi suhteessa dollariin.

Kambodzalainen esimerkkipäivä:

Tässä vielä esimerkkinä päiväbudjetti kahdelta henkilöltä, sisältäen myös aktiviteetteja (1.11.):

7,2 $ majoitus ja aamupala
2 $ pyörävuokra (2 pyörää)
2 $ vesipullot
27 $ pääsymaksut temppeleille
1 $ välipalamangot
1,5 $ pyörän kumin paikkaus
6,5 $ ruoka ja juomat
1 $ pannukakku
1$ nuudelisetit

yht. 48,2 $ (39 €)

– Mirva