Oseaanian karavaanarit

Koko koti mukana

Koko koti mukana

Kotimaiseen karavaanarikulttuuriin verrattuna Australiassa ja Uudessa-Seelannissa painellaan menemään aika erinäköisellä kalustolla. Karavaanarikulttuuri on voimissaan Australiassa, ja alan kauppoja löytyy runsaasti joka kaupungista. Leirintäalueita on tarjolla isoista kaupungeista pieniin pitäjiin ympäri maata. Australian kalusto on selkeästi varustettu kulkemaan muuallakin kuin kestopäällysteellä, kun taas Uudessa-Seelannissa näkynyt kalusto muistuttaa lähinnä mustalaisleiriä. Siihen saattaa tosin vaikuttaa se, että juuri sellaiseen satuttiin törmäämään.

Välillä varsinkin Australiassa ajellessa näkyi yhdistelmiä, joissa oli tilaa enemmän kuin keskimääräisessä suomalaisasunnossa. Hemmetin ison matkailuauton perässä vedetään vähintään yhtä isoa vaunua ja katolla on veneet ja terassikalusteet. Myöskin isojen matkailuautojen perässä hinauksessa olevat nelivetoautot olivat suhteellisen yleinen näky. Outbackissä matkailuun on olemassa pieniä vaunuja, joista taitellaan esiin teltat kaikkine mukavuuksineen. Aurinkopaneelit lisävarusteina olivat tuttu näky useissa yhdistelmissä.

Tässä on tarjolla ote australialaista kalustoa.

Ja tässä on näytillä Uuden-Seelannin mallistoa.

Loppuun voidaankin lainata serbialaisen viiden tähden hotellin respapoitsun kommentti lähes kuukauden reissanneesta Focuksesta, josta takapenkit oli poistettu, mutta patjat asennettu tilalle nukkumista varten. ”I’m impressed, you have a small house in your car.” Parkkipaikan perusteella kaveri oli tottunut ajamaan lähinnä Porschea tai isoa Bemaria, joten reilu 300tkm ajettu Focus patjoineen ja muine ryönineen oli ilmeisen eksoottinen ilmestys. Kaveri oli huolissaan varoitusvaloista, mutta onneksi myö ei niistä välitetty. Focus taisi tosin välittää, sillä se jäi Liettuaan ja on siellä edelleen. Sen verran on tullut autoasioista opittua, että auton tulee olla sellainen, ettei se voi jättää tielle. Myö sen sijaan voitiin jättää Focus tielle ja jatkettiin matkaa hymyssä suin. Joissakin talouksissa valtasuhteet lienee tässä asiassa toisinpäin, mutta miusta tää on paljon parempi järjestys.

-Lauri