Uusi-Seelanti kuvina

Postilaatikot kuvissa

Postilaatikot kuvissa

Uusi-Seelanti on upea paikka. Samalla se on myös monen unelmamatkailukohde, eikä suotta. Maisemat on käsittämättömän hienoja ja aktiviteetteja löytyy kaikille aina ihan vaan ympäriinsä kävelystä kunnon extremesuorituksiin. Meillä extremekokeilut jäi melko pieniks lyhyen ajan vuoksi, mutta saatiin silti maasta irti paljon. Paikalliset on vilpittömän ystävällisiä ja vieraanvarasia. Kaikki on kiinnostunu turisteista, mutta Aasiaan verrattuna kiinnostus on mukavaa, eikä ollenkaan häiritsevää. Jenkkien ja Australian (sekä monen muunkin maan) tavoin, Uudessa-Seelannissa kukoistaa small talk, jota heitetään niin Burger Kingissä kuin myös bussissa kuskin kanssa matkalla jutellen. Meille ilmat sattu olemaan melkosen kylmiä, mutta kyllä me selvittiin. Mitä nyt teltassa saatiin hieman hytistä ennen ku päätettiin sijoittaa uusiin makuualustoihin. Vaikka hinta oli meille melko suolanen, patjat on kyllä palvellu meitä oston jälkeen enemmän kuin hyvin. Näin reissussa sitä alkaa arvostamaan pieniä mukavuuksia.

Kuvasarjassa postilaatikot

Vaikka pyöräillessä tällä kertaa sattui ja tapahtui enemmän inhottavia asioita kuin kesällä Sipeariassa, Uuden-Seelannin yksi kohokohdista oli pyöräily. Päästiin taas luonnon helmaan, maaseudulle, jota me molemmat rakastetaan. Samalla meidän mielissä kypsyi ajatus kuvasarjasta, johon tällä kertaa tallentuivat postilaatikot. Kaikki alkoi siitä, kun näin ensimmäisen vanhasta mikrosta tehdyn postilaatikon. Katoin, että nyt on kekseliästä. Ainut vaan, että ite oisin vaivautunu kyllä siivoomaan mikron ennen kun vastaanotan sinne omat postini. Luulin, että kyseessä oli nyt suurenmoinen bongaus, mutta myöhemmin mikroja alkoi tulla vastaan enemmänkin. Joka tapauksessa, Uudessa-Seelannissa postilaatikot ovat kekseliäitä, varsinkin maaseudulla. Suomalaiset vois näistä ottaa vähän opikseen, ni saatais enemmän hymyä naamalle jo pelkästään autoa ajellessa.

Uuden-Seelannin budjetti

Rahaa kulutettiin 15:n päivän aikana yhteensä 3546 paikallista dollaria (n. 2464 €), joka jakautui seuraavasti:

9 % Majoitukset (318 NZD (221 €)) Uudessa-Seelannissa tutustuttiin Aucklannin ja Wellingtonin hostelleihin (30–50 NZD (21 – 35 €)/yö), jotka yllättivät positiivisesti. Aucklannin hostelli tarjos meille jopa iltapalat joka ilta. Lisäksi majoituttiin leirintäalueella telttapaikalle, joka olikin sitten melkosen tyyristä, 32 NZD (22 €) yöltä. Paras majoitus oli kyllä ehdottomasti silti pyöräreissun sateisena päivänä bongattu motellihuone valkoisella pyyhkeellä ja puhtailla pehmeillä lakanoilla hintaan 50 NZD (35 €), hintansa väärti.
11 % Ruoka ja juoma (385 NZD (268 €)) ruuat valmistettiin pääosin itse erilaisille pyörä- ja vaellusretkille. Lisäksi vierailtiin moneen otteeseen mm. Burger Kingissä, josta saatiin ilmainen netti. Edullisimmasta päästä oleva ateria 6,5 NZD (4,5 €). Aucklannissa myös kerran tosissaan herkuteltiin meksikolaisessa raflassa: ruuat + viinipullo 66 NZD (46 €).
1 % Alkoholi (24 NZD (17 €)) Bisse kustansi n. 6 NZD (n. 4 €). Parhaimmillaan löydettiin myös litran kannu bisseä hintaan 5 NZD (3,5 €).
48 % Lennot (1685 NZD (1171 €)) Uudessa-Seelannissa oloaikana hankittiin Auckland – Tonga -liput (484 NZD (336 €), 2 hlöä) sekä Sydney – Kuala Lumpur -liput (1201 NZD (835 €), 2 hlöä).
12 % Aktiviteetit (423 NZD (294 €)) Pyörien vuokraaminen sekä vuokra-autoon liittyvät kulut (vuokra, bensa ja toisen kuljettajan lisä).
7 % Kuljetukset (242 NZD (168 €)) Lentokenttäbussi Aucklannista kustantaa 15 NZD (10,5 €) suuntaansa. Lisäksi matkattiin pohjoissaaren pohjoisosaan, Paihian kaupunkiin pyörien kanssa sekä takaisin Aucklandiin Kawakawasta (84 NZD (58 €) , 2 hlöä/suunta). Ensimmäisenä päivänä suunnattiin bussi-juna-yhdistelmällä Upperhutiin Wellingtonin kentältä (40 NZD (28 €), 2 hlöä/suunta).
13 % Muut ostokset (470 NZD (326 €)) Muihin ostoksiin kuului leirintävarusteet, joita ostettiin pyöräilyretkeä varten (muovilautaset, pesusieni, retkikeittimen neste, pesuaine, sukat, laastarit jne.). Suuren osan kustannuksista haukkasi uudet makuualustat (320 NZD (222 €)). Lisäksi pestiin pyykkiä ja säilytettiin tavaroita säilytyslokerossa ja osteltiin arkitarvikkeita.
0 % Viisumit Suomalaisille Uuden-Seelannin viisumi on maksuton, jos paikan päällä viettää aikaa vähemmän kuin kolme kuukautta. Viisumia ei tarvitse erikseen anoa, kuten Australian viisumia.

Uusi-Seelanti on jonkin verran Australiaa halvempi maa. Kulkeminen julkisilla välineille on suhteellisen kallista, joten suosittelemme edelleen relocation autojen vuokraamista. Tarjolla tosin ainakin meidän tilanteessa näytti olevan pääosin henkilöautoja, mutta hei hintana 1 $/pvä! Aktiviteeteista ja majoituksista saa halutessaan pulittaa satoja ja jopa tuhansia euroja, mutta halvemmallakin pääsee. Maassa on nimittäin myös paljon aktiviteetteja, joita voi tehdä ihan ilmaiseksi. Houkuttelevin on varmasti luonto, jossa saa vietettyä lukuisia päiviä. Pelkästään jo pohjoissaari tarjoaa hyvin monipuolisen luonnon, joten maisemat saattavat muuttua pienelläkin liikkumisella jo hyvin paljon. Maassa, varsinkin eteläsaarella, on myös paljon ilmaisia leirintäalueita, jotka parhaimmillaan tarjoavat sekä yleiset vessat että vesipisteen. Mikäs siinä on teltassa tai autossa lökkötellessä. Majoituspaikoilla kannattaa tosin olla ajoissa, sillä nopeat syövät hitaat. Hieno maa ja upeita ihmisiä. Kaikki on niin kovin avuliaita ja samalla muuttu sellaiseksi myös itse. Se jos joku on hienoa. Nyt nokka kohti Tongaa, palataan pian!

PS. Blogi laahaa hieman jäljessä. Todellisuudessa me vaikutetaan jo Japanissa, Hiroshimassa, mutta ei anneta sen häiritä. Kaikki ajallaan. – Mirva