Tongalta Koreaan

Matka Tongalta Koreaan sujui yllättävän leppoisasti, vaikka oltiinkin liikenteessä neljän lennon taktiikalla. Helpoitenhan Tongalta lentäisi varmaankin Fijin kautta Souliin, mutta Sydneyn kautta lentämällä saatiin lennot noin neljäsosalla suorempien lentojen hinnasta. Halpalentoyhtiö Virgin Australia lennätti meidät Aucklandin kautta parin tunnin välilaskulla Sydneyyn, jossa sitten odoteltiin kuutisen tuntia jatkoyhteyttä.

Malaysia Airlines

Jatkoyhteydeksi Sydneystä Souliin Kuala Lumpurin kautta oli valittu tuttu ja turvallinen Malaysia Airlines, joka on viime aikoina tullut uutisistakin tutuksi turhankin usein. Edellinen kokemus kyseisestä lentoyhtiöstä oli noin viiden vuoden takaa, jolloin lensin Kuala Lumpurista Bangkokiin ja sain parasta palvelua mitä oon minkään lentoyhtiön toimesta saanut. Heti ensimmäisenä siirrettiin paremmille paikoille 2 metrin jalkatilalla ja kysymättä tuotiin kylmä kalja kouraan. Tälläkään kertaa Malaysia Airlines ei tuottanut pettymystä. Heti nousun jälkeen saatiin kylmiä virvokkeita nautittavaksi, ja ruokailukin oli huippukohta. Ei ruoka sentään malesialaisen katukeittiön tasolle yllä, mutta verrattuna vaikka Finnairin väsyneisiin kolmioleipiin, on ruoka suorastaan taivaallista. Lentoaika Sydney-Kuala Lumpur välillä on melkein samaa luokkaa kuin Helsinki-Bangkok, ja Kuala Lumpurista Souliin oli vielä kuuden tunnin siivu. Lennettiin siis kahdella erillisellä Malaysia Airlinesin lennolla, eikä onneksi kumpikaan kone tällä kertaa hävinnyt. Myöskään tänne suunnalle Aasiaa ei venäläisten ilmatorjuntaohjusten kantama riitä, joten lentäminen tuntuu Euroopan ilmatilaan verrattuna suhteellisen turvalliselta.

Siirryttäessä Tongan pääkaupungista Nuku’alofasta Souliin oli ero kaupunkien ja menon välillä melkoinen. Suurimman eron selittänee se, että Nuku’alofassa asuu noin 25 tuhatta ihmistä ja Soulin alueella tuhatkertainen määrä, eli noin 25 miljoonaa. Lämpötila tippui noin 30 asteella, ja kirkas taivas vaihtui harmaaseen saastesumuun. Soulissa ei voinutkaan enää kävellä kaupungin laidalta toiselle välillä palmujen varjossa istuskellen, ja jostain syystä jokainen vastaantulija ei enää edes vaivautunut tervehtimään meitä. Kyllä Tongalla on vielä hyvät tavat kunniassa. Myöskään jokainen Soulin liike ei sulje oviaan illalla yhdeksältä, ja jopa sunnuntaina kaupungilla näkyy ihmisiä muuallakin kuin kirkossa. Kaikenlaisia pääkaupunkeja sitä onkin olemassa.

-Lauri