Tonga taputeltuna

Kultainen hetki

Kultainen hetki

Tonga on nyt taputeltu ja on aika siirtyä eteenpäin. Saarirykelmä oli reissukohteista se yksi ja valittu, jota me odotettiin alusta saakka todella innoissamme, eikä se pettänyt. Paikan päällä koettiin nimittäin reissun parhaimmat hetket. Loikoileminen resortin riippukeinussa antoi aivoille mahdollisuuden pyöriä ihan uusissa svääreissä. Kyllä siinä kerkesi miettimään syntyjä ja syviä, ja meillä olikin hyvin syvällisiä keskusteluita. Samalla päätettiin, että meidän kotiin ei tule liikaa tavaraa. Kirjattiin ylös huonekaluja, joita omaan kotiin sitten joskus hankitaan. Yhteinen päätös oli, että muuta ei tarvita. Minimalistikirjoja lukiessa innostuttiin tekemään erilaisia listoja enemmänkin. Saas nähä, mitkä niistä sitten joskus toteutuu ja mitkä ei.

Resortilta otettiin alle kahden hengen kajakki, jolla sitten paineltiin menemään autioille saarille. Se reissu olikin sitten ihan omaa luokkaansa. Vaikka makeaa vettä saatika suihkua ei ollut lähimaillakaan, jopa minäkin kestin tilanteen kuin selviytyjä. Tosin siihen saattoi ehkä vaikuttaa se, että koko viikon aikana päälle ei juuri tarvinnu bikineiden lisäks laittaa mitään. Niinpä vaatteetkaan ei tarttunu ällöttävästi suolaseen ihoon.

Melontareissun lopputulemana voimme todeta, että melominen ei ole meitä varten. Me ollaan liian hätähousuja. On enemmän ku ärsyttävää, että vaikka kuinka meloo, saari ei lähesty. Vaikka palmut ja hiekkaranta näkyy jo ihan vieressä, kajakki ei kuitenkaan koske rantahietikkoon vielä pitkään aikaan. Samalla kuitenkin saari, jolta lähettiin, on niin kaukana, että hyvä kun sitä edes näkee. Melottiin 10-20 km:n päivärupeamia ja taisteltiin itsemme loppuen lopuks perille määränpäähän, mutta kyllä se kysy tahdon voimaa, meiltä molemmilta.

Tongalaisuus

Tongan postauksissa jo pääsikin hieman kiinni tongalaiseen elämään, mutta haluan vielä painottaa, että kyseinen saarirykelmä on käsittämättömän upea paikka. Ihmiset on mukavia, auttavaisia ja täynnä hymyä. Tongalaiset osaa ottaa rennosti. Kun meitä tultiin hakemaan lentokentältä, matka hotellille kesti melkein tunnin, vaikka suomalaisittain kyseinen 30 kilsaa ois varmasti ajettu alle puolessa tunnissa. Paikalliset ajaa kylillä 30-40 km/h ja saapuu perille kun on sen aika. Ei siis turhaa hötkyilyä. Lautta saattaa lähteä huomenna tai ylihuomenna, tai sitten se ei lähde ollenkaan.

Tongan pääsaarella Nuku’alofalla on kunnon bailut viikonloppuisin ja vissiin osaltaan arkisinkin. Kaksi paikallista baaria taistelee siitä, kumman musiikki on kovemmalla, ja naiset siitä kenellä on lyhyin hame. Onhan siinä kisaamista. Lauantaina baarit sulkeutuu aikasin, sillä sunnuntaina ei sovi rällästää. Pyhäpäivänä koko pääsaaressa kaikuu kuorolaulanta, kun joka paikka on kiinni ja paikalliset viettää aikaansa kirkossa. Tongalainen ei työskentele sunnuntaina. Näin ollen paikalliset lentokoneetkaan eivät nouse taivaalle.

Lähetettiin Tongalta kortteja tutuille ja tuntemattomille. Oltiin todella yllättyneitä, että kortit tuli Suomeen viikossa, siis nopeammin kuin esim. Kiinasta. Että hyvää kesää vaan sinne Suomeen (kortti lähetetty viikkoa aikasemmin Tongalta).

Tongalainen kuvasarja

Tongan kuvasarjaehdokkaita oli loppujen lopuksi monia, vaikka saarille saavuttaessa ei meinattu keksiä mitään hyvää ideaa. Koska iltasin istahdettiin katselemaan upeita auringonlaskuja ja päivisin töllättiin hienoja pilvenhattaroita, oli lopulta melkeimpä itsestäänselvyys, että halutaan jakaa kyseiset tilanteet myös meidän lukijoiden kanssa. Siispä tässä olkaa hyvät!

 

Tongan budjetti

Rahaa kulutettiin kolmen viikon aikana yhteensä 2867 Tongan pa’angaa (n. 1434 €). Reissaushetkellä euro oli n. 2 pa’angaa. Kulut jakautuivat seuraavasti:
30 % Majoitukset (832 TOP (416 €)) Tongan halvin majoitus oli autiolla saarella, 0 €/yö. Pääsaarella Nuku’alofalla majoituttiin Townhouse Backpacker’sin 5 hlön dormissa hintaan 20 €/yö/2 hlöä ja saatiin pariksi yöksi koko huone itsellemme. Kallein majoitus oli puolestaan pääkaupungissa ollut netistä etukäteen varattu NOA Guest House, 39 €/yö/2 hlöä. Resortista pulitettiin n. 23 €/yö/mökki.
34 % Ruoka ja juoma (947 TOP (474 €)) Ruoka Tongalla on suhteellisen edullista, jos ei mukaan laske tuontituotteita, joita kaupoissa on paikallisia tuotteita enemmän. Ruoka-annoksia löytyy myös parin euron hintaan, mutta normaalisti ateria kustantaa 4-5 €. Resorttiruokailut olivat yleiseen hintatasoon nähden kalliita, mutta myöskin maittavia, tällaiselle laiskiaiselle sopivia ja erittäin runsaita: aamupala 5 €/lätty, illallinen 7-8 €/lätty.
7 % Alkoholi (207 TOP (104 €)) Alkoholia nautiskeltiin pääosin vain siksi, että saatiin baarissa ilmainen netti. Tai no, ilmainen tai ei. Tehtiin diili, että ostetaan noin puolen tunnin välein bisse ja saadaan käyttää nettiä rajoitta. Parhaimmillaan/pahimmillaan baarissa meni koko päivä. Bissen hinta oli 2-3 €, viini puolestaan kustansi n. 5 €/lasi.
4 % Aktiviteetit (120 TOP (60 €)) Kuuden päivän kajakkiretki.
19 % Kuljetukset (512 TOP (256 €))  Siirtyminen lautalla saariryhmältä toiselle oli kuljetusten suurin menoreikä: n. 70 €/2hlöä/suunta. Lisäksi Ha’apain saaristossa meidät kuljetettiin veneellä resortille ja takaisin, hinta 20 €/2hlöä/suunta. Nuku’alofan saarella siirryttiin taksilla lentokentältä majoitukselle ja takaisin, 20 €/suunta.
6 % Muut ostokset (174 TOP (87 €)) Lähetettiin kortteja, joiden hinta oli n. 1 €/kpl, postimerkit oliki sitte jonkun verran kortteja kalliimpia. Lisäksi osteltiin kyniä  ja vihkoja, pestiin pyykkiä (2,5 €/koneellinen) ja hankittiin paikallinen sim-kortti (10 €). Netistä sai joissain paikoissa pulittaa 5 €/ 5 Mt.
0 % Viisumit (0 TOP (0 €)) suomalaiset saa oleskella Tongalla ilman viisumia kuukauden.

Tonga on edullinen matkakohde, jossa voi elää niin ”kapeasti” kuin myös leveästi. Paikallinen ruoka on edullista. Saarilla on leipomoita ja toreja, joista saa tuoretta ja hyvää ruokaa. Tongalaiset tuntuvat rakastavan leivonnaisia, ja yllättävää kyllä, suurin osa leivoksista ei ole äklömakeita. Siitä suuri plussa. Tongalaiset syö tuhteja annoksia ja kuulema lopettaa syömisen vasta kun väsyy. Kalastus on tärkeä elinkeino, joten kalamarketeilla törmää mitä ihmeellisempiin mereneläviin aina valtavista simpukoista hummereihin, erikokosiin ja -värisiin kaloihin ja ties mihin muuhun. Harmittavaa tosin on, että harvassa majoituspaikassa pystyy itse kyseisiä ruokia kokkailemaan. Resorteista saa ruokaa, joka on usein melko hintavaa. Parhaat pöperöt löytyy Tongalla Aasian tavoin pienistä yhden miehen/naisen ravintoloista, joiden ulkonäkö saattaa olla mitä tahansa.

Liikkuminen saariryhmältä toiselle on suhteellisen edullista, jos matkaan viitsii lähteä meriteitse. Lentäminen onkin sitten melkein triplaten kalliimpaa. Tosin kyllä matkalla hienoja maisemia on.

Summa summarum, Tongalle mars! Nähään siellä, kun valaat on mestoilla kesällä. Mikä oiskaan hienompaa kun snorklailla tai sukellella äitivalaan ja pikku valaan kanssa? No ei mikään!

 

– Mirva