Korealaisessa keittiössä

Bulgogi, tuo Etelä-Korean herkku

Bulgogi, tuo Etelä-Korean herkku

Jos jostain löytyy hyvää ruokaa, niin Koreasta. Vaikka Malesian saaren Penangin mätöt onkin tähän mennessä ollu aivan huippuluokkaa, eikä kyseiselle tasolle ole kivunnut vielä mikään muu, on nyt todettava, että todellinen kilpailija on löytynyt. Siinä missä malesialaista huippuruokaa syö monipuolisen hyvin täyttävän aterian muutamalla eurolla, Koreassa hyvästä ruuasta saa maksaa huomattavasti enemmän. Korea vaan on jo itsessään kallis maa. On kuitenkin myönnettävä, että meidän maistelema edullinenkin korealaisruoka oli erittäin maittavaa. Hinnoissa se ei kuitenkaan pääse vielä Malesian tasolle. Lisäksi todettakoon, että meillä oli kyllä erinomainen ruokaopas, joka myös sitten kustansi koko lystin. Tarkkoja ruokien hintoja meillä ei siis ole tiedossa. Itse asiassa haluan tässä vaiheessa nostaa maljan meidän erinomaiselle oppaalle! Ei sen vuoksi, että meidän kulutus Koreassa oli minimiä, vaan ylipäätänsä haluan kiittää Tae-Sangia kaikesta. Opittiin ja saatiin niin paljon uusia juttuja ja ideoita. Vau, mikä mies.

Ensimmäisellä illallisella

Ensimmäisenä iltana mentiin heti syömään hyvin korealaistyylisesti: grillattua possua perinteisessä korealaisessa Hanok-talossa. Lisukkeina oli tottakai kimchiä, jota tarjoillaan lähes poikkeuksetta jokaisella korealaisella aterialla. Lisäksi koko pöydän täyttävissä pikku kipoissa oli kaalia, salaattia, riisikakkukeittoa, paistettua kananmunaa, korealaista vihannespannukakkua, tofutahnaa, tofua, valkosipulia jne. Kaikkea on mahdotonta edes luetella.

Korealaisittain grillin antimia syödään niin, että liha ladotaan lisukkeineen salaattilehdelle. Sitten salaatista muotoillaan nyytti, joka dipataan vielä mahdollisesti esim. öljyetikkakastikkeeseen. Tämän jälkeen nyytti laitetaan suuhun ja se täyttää oikein mukavasti kaikki poskien sopukat. Olo on hetken kuin hamsterilla, mutta helpottaa pian. Oloa voi myös ennakoida tekemällä itselleen tai kaverilleen pienemmän nyytin. Korealaiseen tyyliin todella kuuluu myös syöttää muita. Me ei juuri tätä opittu tekemään, eikä Tae-Sangkaan osannu ihan mitata mun suuta oikein. Miehen tekemä nyytti ei nimittäin mahtunu mun suuhun alkuunkaan! Eivätkä mahtuneet kyllä mun ite tekemätkään. Ja nyt heti aavistan, että siellä mietitään jo muita nyyttejä… Jatketaan siis eteenpäin.

Samgyupsal (grillattua possua)

Samgyupsal (grillattua possua) perinteisessä korealaisessa talossa. Nyyttiä suuhun!

Lämmikkeeksi Gulbia

Erittäin tuulisen pyöräilyreissun jälkeen oli mukava istahtaa matalan pöydän ääreen nauttimaan illallinen Bupsungpon kaupungissa. Pääruokana oli tällä kertaa riisiä kuumassa kulhossa, ja riisi oli muuten violettia! Kyseinen ruoka-aines piti nopeasti kaavia kulhosta omaan kuppiin, ettei se palaisi kiinni kuumaan kuppiinsa. Sen jälkeen kuppiin kaadettiin vettä ja lopuksi vielä kyseinenkin kuppi kaavittiin reunoja myöten riisistä. Olikohan tää nyt tarpeeksi vaikeesti selitetty? Päälisukkeena oli Gulbi-kalaa, joka oli Tae-Sangin mukaan erinomaista juuri näillä kulmilla. Ja niinhän se olikin!

Kyllä täytyy meikäläisten treenata tota matalassa pöydässä istumista. Puutuu nimittäin jalat niin nopeesti, ettei kerkee montaa haarukallista ottaa ennen kun on liikuttava. Kyllä oli paikallismiehillä nauramista, kun me venkslailtiin jalkoja millon mitenki. Vastakkain istuminen vielä onnistu meiltä ihan ok, kun jalat pysty suoristamaan toisen syliin tai viereen. Tosin Laurilla oli siinäkin hankaluuksia, kun ei mies pysty istumaan jalat suorana. Miten hemmetissä se on ees mahdollista? Kenelläkään muulla samaa ongelmaa?

Gul-bia (kuivattua kalaa) Bupsungpossa.

Gulbia (kuivattua kalaa) Bupsungpossa.

Art Marketin satoa

Art Marketilla oli tarjolla jos jonkinmoista ruokaa. Me ei kuitenkaan juuri siellä kierrelty muuta kuin ruokakuvauksen merkeissä. Kyseisiä kuvia on tulossa sitten enemmän seuraavissa postauksissa. Art Marketilla syötiin lounaaksi erilaisia suolasia ruokasekoituksia, joiden sisällöstä ei kummallakaan ole juuri minkäänlaista käryä. Yksi oli niin suolainen, etten saanu sitä kurkusta alas. Muut sen sijaan oli paljon maistuvampia. Pääsin Tae-Sangin kanssa myös paikallisten arvostettujen taiteilijoiden taidenäyttelyn avajaisiin, jossa oli tarjolla suolasen lisäksi myös hyvää makeaa, sekä baarimikko valmistamassa toivedrinksuja.

Art Marketin tarjontaa hyvin pienessä mittakaavassa

Art Marketin tarjontaa hyvin pienessä mittakaavassa

Grillimestarina Alle

Korealaisista ruuista parhaimpia oli ehdottomasti grillailut. Baari-illan jälkeen nautiskeltiin muutamaan otteeseen myös grillattua härän kylkeä. Lisukkeita oli tällä kertaa niin mahdottomasti, että en ala ees luettelemaan niitä tässä. Mainittakoon kuitenkin, että ensimmäistä kertaa elämässämme maistettiin Lootusta, ja pitkästä aikaa päästiin nautiskelemaan erilaisista salaateista. Lootus ei juuri maulla säväyttäny, mutta ulkonäkö oli ihan nätti. Paikka oli jonkun verran kalliimpi kun muut paikat, joissa käytiin. Kun oltiin jo ahdettu ittemme täyteen, pöytään tuotiin vielä nuudelisatsi. Ei voi olla totta! Ääh, arvatkaa millanen olo oli sen jälkeen? Joka tapauksessa, suuret kiitokset Allelle, joka ruuan tarjosi. Kyllä oli upee ateria, ja kyllä tuntu hyvältä kävely sen syömisen jälkeen.

Sogalbeetä ja Galbi Tangia (grillattua härän kylkeä ja härän kylkikeittoa)

Sogalbeetä ja Galbi Tangia (grillattua härän kylkeä ja härän kylkikeittoa). Oikealla itse Alle.

Hyvää kastiketta ja erinomaista seuraa

Viimesenä Gwangju-iltana käytiin vielä tsekkaamassa Allen johdolla myös toinen ravintola. Ruoka oli edelleen erinomaista, ja niin oli seurakin. Tällä kertaa salaattinyyteille oli myös erinomainen kastike. Nam! Lihan lisäksi grillissä paistuivat niin sipulit, valkosipulit kuin myös chilit.

Ai että on hyvää, grillailua!

Ai että on hyvää, grillailua!

Bulgogi, Korean ylpeys

Täydet pointsit sai yllätysillallinen Tae-Sangin hyvän kaverin Kyoung Soon kanssa. Tarjolla oli Bulgogia eli marinoitua ja grillattua naudan lihaa sekä tottakai kasoittain lisukkeita. Liha oli niin mielettömän hyvää, että nautiskelin sitä hetken silmät kiinni. Kyoung Soo kysäs ”onks kaikki hyvin”. Sanoin, että ”paremmin ei vois olla”. Naudan lihan lisäksi paistettiin myös papuja, sieniä ja kasa erilaisia vihanneksia. Grilliin kertynyt liemi oli niin hyvää, että vaikka olin aivan täynnä, oli pakko kuitenkin lusikalla vielä kerätä lientä omaan kulhoon. Bulgogin kanssa juotiin normaaliin tapaan Sojua ja mekjua. Muuten bulgogi on näemmä päässy sijalle 23. maailman 50:n herkullisimman ruuan listalla. Siitä taitaa siis tykätä muutama muukin.

Bulgogia (marinoitua ja grillattua naudan lihaa)

Bulgogia (marinoitua ja grillattua naudan lihaa) kymmenine lisukkeineen

Bulgogia lattialla istuen

Grillausmestarina Kyoung Soo

Lounaasta aamupalaksi

Sovittiin Kyoung Soon kanssa, että nautiskellaan vielä viimonen aamupala yhdessä nelistään. Koska ei vielä oltu maisteltu Ginseng-juurella, riisillä ja kuivatuilla hedelmillä täytettyä kokonaista kanaa, nyt oli sen vuoro. Normaalisti kyseistä ruokaa ei kuulema syödä aamupalaks, mutta nyt se oli otettava, jotta saadaan testattua sekin. Juomaks sai nyt tyyliin uskollisena kelvata Ginseng-juuriviina. Se oliki sen verran vahvaa, että mä käytin sitä vaan huulten kostuttajana. Ruokaa jäi meidän jäljiltä pöytään vielä niin iso annos, että sillä olis ruokkinu isommankin porukan. Harmittaa jättää niin paljon. Ylipäätänsä Etelä-Koreassa on semmonen tyyli, että ruokaa pitää olla kunnolla. Lisää tilataan, kun joku loppuu, vaikkei sitä välttämättä tarvittaisi.

 

Viimeiseksi aamupalaksi kokonaiset kanat Ginseng-juurella ja riisillä

Viimeiseksi aamupalaksi kokonaiset kanat Ginseng-juurella, riisillä ja lukemattomilla lisukkeilla

Maistuvat aamupalat

Korealainen aamupala oli ainakin meidän kotikeittiössä ja sen ulkopuolella melkoisen nuudelipainotteista. Pääosin syötiin nuudelikeittoa, mutta välillä myös ihan liemetön nuudelisetti. Ekana aamuna haukkailtiin myös sandwichiä ja hämmentävää kakkua, joka näytti suolaselta, mutta olikin sitten makeaa. Kyseinen harhaluulo ei muuten Aasiassa ole mikään poikkeus: suurin osa meille tutuista suolaisista elintarvikkeista (kuten esim. popparit ja sipsit) on makeita. Ekana iltana oltiin myös ostettu meille kasa mansikoita, jotka oli todella herkullisia. Keiton lisäksi syötiin myös tortelliinien tyylisiä nyyttejä, joiden tarkempi nimi ei tarttunut mieleen. Jos joku sen tietää, niin mielellämme otamme oikean termin termistöömme! Erityismaininnan sai meloni, joka mulle tarjoiltiin jääkylmänä öisen kuumeilun jälkeen.

aamupaloja

Ramyun nuudeleita, Seolleong Tangia (keittoa naudasta), mansikoita, sandwichejä ja kananmunaa ja melonia.

Iltamaistelua

Illalliseks syötiin millon mitäkin. Tae-Sangin hyvä kaveri Alle omistaa kebabbilan, joten vierailtiin siellä hauskuuttamassa miehen veljeä harva se kerta baarista lähdön jälkeen. Lisäksi Soulissa tutustuttiin uppopaistettuihin hodareihin ja riisikakkuihin sekä vohvelikananmunakakkuihin. Hodarit oli ekalla kertaa maistettuna ihan hyviä, mutta laatu huononi seuraavilla kerroilla huomattavasti. Korealaisilta löytyy myös krapulan ehkäisevä ja parantava ”krapulakeitto”, tai niin sitä ainakin meille kaupattiin. Tae-Sangin herkkua oli Kimchikeitto, joka oli mulle jopa hieman liian tulinen.

Gimbabia (riisiä merilevällä, sisällä millon mitäkin), Kioskimättöä Soulissa, Aamupalanuudelit, Lammasta kebabbilassa, Kimchijjigaeta (Kimchikeittoa), Haejanggukia (krapulakeittoa) ja vielä kerran Kimchiä.

Gimbabia (riisiä merilevällä, sisällä milloin mitäkin), Kioskimättöä Soulissa, Aamupalanuudelit, Lammasta kebabbilassa, Kimchijjigaeta (Kimchikeittoa), Haejanggukia (krapulakeittoa luisilla lihoilla) ja vielä kerran Kimchiä.

– Mirva