Aasiassa saunomassa

Rentoutumishetki

Rentoutumishetki

Koreassa saunominen on suosittua puuhaa, mutta tyyli eroaa jokseenkin meikäläisestä. Kertamaksulla pääsee kylpylään sisälle, ja siellä saa sitten viettää aikaa niin kauan kuin lystää. Kylpylät on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Tämä on hyvä muistaa kalliiden hotellien Koreassa, jos mieli tekee kylpeä ja samalla säästää majoituskuluissa. Päätettiin ottaa testimielessä majoittuminen saunaan ja samalla saatiin huilata yksi ilta Korean stylesta.

Miehille ja naisille omat paikat

Miehet ja naiset eriteltiin omiin kerroksiin, joista löytyi kylpytilat, pari lämpöhuonetta ja vesialtaita vaihtelevilla lämpötiloilla. Kuumimmat altaat olivat päälle 40 asteen ja kylmimmät siinä 5 asteen paikkeilla. Peseytyminen suihkussa oli sallittua vain muovijakkaralla istuen.

Saunakerroksessa

Meidän koeajama laitos oli Gwangjun Starbox, josta löytyi varsinaisten kylpykerrosten lisäksi erillinen saunakerros ja yksi kerros ruokailutiloineen, pelisaleineen ja karaokehuoneineen. Saunakerroksessa oli samoissa tiloissa miehet ja naiset, mutta tässä vaiheessa kylpylän omissa shortsiasusteissa. Saunoja löytyi monenlaisia lämpötilojen vaihdellessa 50 asteen molemmin puolin. Kiukaita niissä ei ollut, sillä lämmön tuotti infrapunalämmittimet. Lämpöhuoneiden lisäksi oli tarjolla jäähuone ja hemmetin iso puu-uuni. Hetken ihmeteltyä selvisi, että kyseessä oli kuin iso leivinuuni. Ensin pidetään tulet, ja uunin tarpeeksi kuumennettua työnnetään hiilet syrjään, peitellään lattia matoilla ja sinne painellaan uunin pesään istumaan. Tältä varmaan tuntuu kinkusta joulun alla.

Saunakerroksessa toimi myös kanttiini, josta sai ostaa evästä purkkinuudeleista keitettyihin muniin ja tietysti korealaiseen tyyliin Sojua ja kaljaa. Yöpymistä varten oli jaossa patjoja ja tyynyjä. Kaikissa kerroksissa oli lattialämmitys, joten nukkua kyllä tarkeni. Tutustuttiin yöllä myös karaokehuoneeseen ja videopelihuoneeseen. Karaokehuone vei kyllä ehdottomasti voiton näistä kahdesta.

– Lauri

Alastomuus kunniaan

Täytyy kyllä heti alkuun myöntää, että meikäläistä jännitti, kun astelin hissistä ulos ja jouduin jättämään hyvästit meidän paikallisoppaalle ja Laurille, jotka suuntas seuraavaan, miesten kerrokseen. Ei ollu kerta eikä ensimmäinen, kun tarkastin vielä kerran, miten paikassa on tarkoitus käyttäytyä. Paikallisoppaan mukaan saunassa käy vain vanhoja ihmisiä, joten tsemppasin itseäni henkisesti sille tuijotukselle, jonka saunassa varmasti tulisin kohtaamaan. Tuskin kovin moni täälläpäin oli ruskettunutta länsimaalaista bikinirajoilla edes nähnyt.

Tae-Sang, meidän paikallisopas, skippas saunomisen verukkeella ”oon liian ujo näkemään Laurin alasti”. Selevä. Eihän siinä. Eikös nää korealaiset nyt ookaan sitten niin sinut alastomuuden kanssa kuin me suomalaiset?

Kun astelin pukuhuoneeseen, tuli kuitenkin samantien todistettua, että taitaa ainakin jokunen niistä olla jopa enemmän sinut alastomuutensa kanssa kun meikätyttö itse. Aloin riisumaan vaatteita, kun läheisen vaatekaapin luo paineli alaston nainen. Nainen otti kaapistansa laukkunsa, laskeutui kyykkyyn hajareisin ja alkoi tutkailemaan kassinsa sisältöä. Siis hajareisin, kalleudet aivan apposen avoinna muhun päin… Hmmh. Olikohan tää nyt kuitenkin niin, että korealaiset on mulle oudompi näky kuin mä niille?

Suihku ja peili

Seuraavaksi tallustin pyyhkeen kanssa kohti suihkutiloja. Matkalla oli alue, jossa oli hiustenkuivaajat, siis ainakin näin suomalaisittain. Toista vaan oli Koreassa: kyseisiä kuivaimia nimittäin käytettiin vartalon kuivaamiseen. Siinä naiset jalat harallaan kuivaili itseään ja haarovälejään. Ettei vaan tääki ois sitä kuuluisaa Korean stylea? Tae-Sangin oletukset romahti samalla aivan täysin, saunojat kun oli pitkälti nuoria ja keski-ikäsiä.

Kun vihdoin pääsin suihkutiloihin saakka, oli vastaanotto juuri sitä, mitä olin jo osannut aavistaa. Koko paikan ihmisjoukon katseet käänty meikäläiseen. Teki mieli heittää kunnon hajareisiposeeraus, mutta koska kyseinen staili ei ollu ihan hallussa, kävelin pikimmittä puheitta suihkualueelle, joka olikin hyvin mielenkiintoinen. Jokaisella suihkuttelijalla oli pieni lasten suihkuttelupalli ja peili. Siinä sitten suihkuttelin ja katsastelin itteäni peilistä. Samalla bongasin, että alueella oli ihan meikäläistenkin seisomasuihkuja. Niitä en kuitenkaan vaivautunut edes kokeilemaan.

Suihkuttelualue

Suihkuttelualue

Purnukoita riittää

Eniten mut kyllä yllätti kuitenkin paikallisten suihkuttelutyyli. Kun mä olin huolissani pienen pienen tiskiltä saadun pyyhkeen kuivana pysymisestä, paikalliset tuuppas pyyhkeensä armotta vesivatiin ja alko raapimaan sillä itteensä. Valehtelematta jokaisella suihkukävijällä oli mun pesuaineita enemmän potilkkoja ja purnukoita omissa ”suihkukoreissaan”. Ja kyllä, jokaisella oli oma suihkukori. Mä tyydyin kertakäyttöpesuainepussukoihin, kun olin unohtanu ottaa omat putilot mukaan. Joka tapauksessa, mulla niitä ois kuitenkin ollu maksimissaan 4. Näillä tädeillä purnukoita oli kuitenkin pitkälti toistakymmentä. Yritin hieman tarkkailla paikallisten pesutyyliä, mutta en yksinkertasesti pysyny mukana niiden pesuaineiden käyttötarkoituksissa.

Alueen takaosasta kuulu kova läpsyttely. Siellä oli mahdollista päästä hierontapöytään, jossa hierojana oli yläosaton nainen. Päällä naisilla oli ainoastaan alushousut, jotka on meillä ennemminkin tunnettu ”muotoilevina alushousuina” eli niiden korkeus on noin vyötärölle saakka. Kun myöhemmin mentiin hierontatuoleihin hetkeks ”rentoutumaan” tuli samalla tutuks myös korealainen hieronta, joka on pääosin golfpalloilla hakkaamista. Jätin siis myös suihkuhuoneen hieronnan väliin.

Hieronnassa

Hieronnassa

Suihkutiloissa oleva sauna ei myöskään kiehtonut niin paljon, että oisin halunnu siellä vierailla. Saunan lattialla näytti lähinnä makaavan nainen toisensa vieressä, eikä tosiaan saunassa ollu edes kiuasta. Istuskelin hetken aikaa kuumavesialtaissa ja otin siellä vesihieronnan, joka kyllä sekin oli melkosen voimakas.

– Mirva

Japanilaiset saunat

Japanilaisesta saunasta löytyi yllättäen ihan kunnollinen kiuas. Suurin osa porukasta keskittyi kylpemään kuuma-altaassa, eikä käynyt saunassa ollenkaan. Lauteet oli peitelty pyyhkeillä ja kiuas oli jemmattu tiilimuurin taakse. Kiuaskivet sieltä kuitenkin löytyi, mutta löylykiulu ja -kauha oli unohdettu laittaa saunaan. Onneksi jokaisella pesupaikalla oli muovivati, josta sai oivan löylyastian. Saunassa muutoin niin kohteliaat ja pidättyväiset japanilaiset käyttäytyivät hieman tavallisesta poikkeavasti. Painelin muovikiulun kanssa lauteille parin japanilaisen seuraksi ja heidän ihmetellessä vadin mukanaoloa kerroin, että kyseessä on Finnish style. Ensimmäinen veden tempaisu kiukaalle sai kaksikon singahtamaan saunan ovelle uskomattomalla nopeudella. Toinen jatkoi suoraan ulos, mutta toinen jäi ovelle huutelemaan solvauksia (tai näin äänenpainosta ja eleistä uumoilin). Sen jälkeen ovi läimähti mielenosoituksellisen kovaa kiinni. Kaikesta päätellen näissä piireissä ei löylynheittäjää arvosteta.

– Lauri

Naisilta pääsy kielletty

Jos löylynheittäjiä ei arvosteta, niin ei kyllä sitten naisiakaan, sillä kyseisen sukupuolen edustajalle ei ollut edes tarjolla saunaa, ainakaan meidän hotellissa. Kun Lauri läks saunaan, mä menin alakerran pesuhuoneeseen. Siellä peilailin sitten itseäni suihkun lomasta peilistä korealaiseen tyyliin, kunnes lopulta uskaltauduin kuumavesialtaaseen, jonka veden korkeus oli noin 20 senttiä. Ehkä parempi onni ensi kerralla.

– Mirva

// Ylläpidon huomautus: saunakuvat on otettu siinä mielessä salaa, että en viittiny kantaa kokonaista kamerakalustoa mukana. Kuvat otti tällä kertaa meidän reissusta ostama Olympus, joka taitaa selkeästi paremmin vedenalaisen kuvauksen kuin saunakuvauksen. Ei kuitenkaan anneta sen häiritä.