Korean paketointi

Etelä-Korealaisella torilla

Etelä-korealaisella torilla

Etelä-Korea on jo taakse jäänyttä maisemaa. Seuraavana vuorossa onkin sitten Japani, jossa lähinnä ihasteltiin kirsikan kukkia, ja minä painiskelin kaamean finnin kanssa. Siitä lisää seuraavassa postauksessa. Sitä ennen, nauttikaamme Etelä-Korean kuvasarjasta ja syventykäämme korealaiseen budjettiin.

Koreassa nautiskeltiin hyvästä ruuasta ja ruokien esillepanosta sekä tavattiin mahtavia supervieraanvaraisia ihmisiä. Etelä-Korea haastoi Malesian ruokatarjonnassaan. Lisäksi kiipeiltiin taas vaihteeksi vuorille. Kaikkinensa Korea oli kyllä niin hieno paikka, että sinne voisi harkita menevänsä myös uudelleen. Jopa ihan sinne saunaankin, jossa käytiin piipahtamassa.

Tällä hetkellä Etelä-Koreassa leviää Mers-virus eli vapaasti suomennettuna Lähi-Idän hengitysoireyhtymä. Kuolleita on jo kymmenen ja tauti on todettu 126:lla ihmisellä ainakin Suomen tietolähteiden mukaan. Surullista.

Korealainen kuvasarja

Kuvasarjaan valittiin Etelä-Koreassa torit. Tarjolla on niin paljon kaikkea suuhunpantavaa, ettei meikäläisillä riitä sanavarasto niitä selventämään. Siispä kuvatekstit ei nyt oo välttämättä kovin avaavia. Torilla oli myös jos jonkinlaista hajua ja tuoksua. Niitäkään ei valitettavasti saa tähän nyt tallennettua, mutta ehkä kuvia katsellessa pystyy myös kuvittelemaan hajun. Meidän Gwangjun vierailun aikana torilla oli myös taidemarkkinat, joissa Lauri oli työskentelemässä saksalaisena baarimikkona. Silloin tori oli eläväisimmillään, kun tanssijat valtasivat pienet torikujat, ja musiikki raikasi. Fiilis oli kyllä katossa, vaikka lämpötila ei meitä juuri hellinyt. Koko ajan taiteiltiin 10:n asteen hujakoilla. Mainittakoon torista vielä se, että nähtiin siellä aivan mielettömän mielenkiintoiset päähineet. Saattaapi olla, että tää on Aasiassa ihan perusjuttu tai sitten ihan korealainen päähine, mutta kun kaks miestä tanssahteli kujilla kyseiset päähineet päässä, ei voitu keskittyä mihinkään muuhun. Tässä siis ensin kuvat päähineistä ja karnevaalikulkueesta. Siirrytään siitä sitten itse kuvasarjaan.

 

Korealainen budjetti

Rahaa kulutettiin noin kahden viikon aikana yhteensä 711 000 Etelä-Korean wonia (n. 568 €) eli n. 50 786 wonia/pvä (41 €).
13 % Majoitukset (89 000 WON (71 €)) Etelä-Koreassa majailtiin sekä Soulissa että Gwangjussa. Jälkimmäisessä majoituspaikka saatiin kaverin luota. Soulissa majoitus oli 29 670 WON (24 €)/yö.
24 % Ruoka ja juoma (172 100 WON (137 €)) Soulissa syötiin pääasiassa edullisia nuudelimättöjä, hedelmiä ja erilaisia paikallisia snäksejä. Hedelmät oli hinnoissaan, mm. omenoista saatiin maksaa 1-2 € kappaleelta. Gwangjussa ei saatu kertaakaan tarjottua kokonaista illallista, mutta osteltiin kämpille juotavaa ja pieniä välipaloja. Kahden henkilön ruokailu Soulissa edullisissa paikoissa kustansi 4 000 – 10 000 wonia (3-8 €), sisältäen jossain tilanteissa Sojua tai muun ruokajuoman.
17 % Alkoholi (124 000 WON (99 €)) Juomia osteltiin Soulissa lähinnä maistiaisiksi, mutta Gwangjussa sitäkin enemmän, aina kun väliin kerettiin. Bissen hinta Etelä-Koreassa oli n. 4 000 – 5 000 WON (3–4 €). Sojua sai bisseä halvemmalla.
5 % Aktiviteetit (37 000 WON (30 €)) Kylvettiin saunakompleksissa (16 000 WON (13 €/ 2 hlöä)), pelailtiin siellä pelejä ja viihdytettiin itseämme  darts-peleillä baarissa.
38 % Kuljetukset (267 200 WON (213 €)) Soulissa sompailtiin jonkun verran metrolla. Lisäksi matkattiin junalla lentokentältä keskustaan (9 100 WON (7 €/ 2 hlöä)), ostettiin bussiliput Soul-Gwangju-välille (53 000 WON (42 €/2 hlöä)) sekä Gwangju-Busan-välille (46 000 WON (36 €/2 hlöä)) ja reissattiin lautalla Busanista Japanin puolelle (110 000 WON (88 €/2 hlöä)).
3 % Muut ostokset (21 700 WON (17 €)) Saunareissulla kului rahaa pesuaineisiin ja hierontoihin. Lisäksi ostettiin päiväkirjaa varten kyniä ja liimaa sekä läksiäislahjaksi Tae-Sangille kypärä suojaamaan miestä portaita ylöspäin mentäessä. Korkeutta yläkerralla kun oli se metri.
0 % Viisumit (0 WON (0 €)) Suomalainen saa Etelä-Koreaan rajalla 3 kuukauden maassaololuvan.

Etelä-Korea tarjoaa matkailijalleen paljon, ja sieltä löytyykin tekemistä monenlaiseen makuun. Luonnosta pääsee nauttimaan paikkaan jos toiseenkin, ja jos luonnonrauha ei kiinnosta, on aina mahdollisuus myös astella suurkaupunkiin ja maistella paikallisia erikoisuuksia pikku kojuista, nautiskella saunan lämmöstä tai katsella ihan vaan ympärille. Korelainen kulttuuri on hyvin erilainen kuin suomalainen, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy. Alkoholi virtaa kuten Suomen maassakin, mutta uskokaa tai älkää, sitäkin voi olla juomatta. Vaikka tällä reissulla päästiinkin jo taas vuoristoon ja nauttimaan luonnosta, ensi reissulla jättäisin mielelläni baarireissut vähemmälle ja keskittyisin luontoon ja mukaviin ihmisiin, joita Koreasta kyllä löytää.

Seuraavaksi matka jatkuu Japaniin. Lentokoneen sijaan matka taitetaan lautalla Etelä-Korean Busanista Japanin Simonosekiin.

– Mirva