Pyöräillen Kanadassa

Meidän pyörät

Meidän pyörät

Huomio lukijamme rakkaat! Nyt meille kävi kämmi. Tai oikeastaan ei se käynyt nyt, vaan muutama päivä sitten. Vahingossa olemme näyttävästi painaneet väärän postauksen ”julkaise”-nappia, ja näin ollen tämän postauksen sijaan maailmalle on lähtenyt täysin keskeneräinen Kanadan budjettia koskeva postaus. Pahoittelemme tapahtunutta, ja vedämme tuon postauksen takaisin luonnokseksi… Ja sitten asiaan!

Keskiviikkoaamuna, 22. heinäkuuta alkoi meidän pyörämatka kohti Miamia. Edessä n. 2500 mailia eli 4000 kilometriä. Viime postauksessa olikin puhetta yhteiskuvasta ennen lähtöä, mutta sen ottaminen jäi, kun ei paikalla enää meidän lähtöaikaan ollut ketään muita kuin me kaksi ja muuttoauto, jonka kuski koitti saada kotteroansa peruutettua pienestä parkkihallin ovesta sisään. Siispä tyydyttiin ottamaan kuva pelkistä pyöristä. Niissäkin riittää kyllä ihmettelemistä, mutta laitetaan tähän alkuun nyt myös matkalla otettu yhteiskuva.

Ensimmäiset kilometrit taitettiin ulos Halifaxista pienen sateen säestämänä. Muutenkaan päivät Kanadassa eivät meitä ole juuri hyväilleet. Vettä on tullut harva se päivä, ja sumuakin on riittänyt ylenmäärin. Halifaxista jatkettiin pitkin rannikkoa aina Chesteriin saakka. Valittiin reitiksi Nova Scotian niemimaan ylitys, vaikka turisti-infosta sitä ei suositeltu. Siellä ei kuulemma ole juuri muuta nähtävää kuin pelkkää erämaata. Sehän kuulosti heti mielenkiintoiselta, joten lähdettiin mustakarhuja etsimään. Jäljille päästiin, mutta valitettavasti mein näköpiiriin ei sattunut yhtään otusta. Meidät kuitenkin varmaan nähtiin ja vähintäänkin kuultiin.

Kun sitten päästiin Bay of Fundyn puolelle Nova Scotiaa, jatkettiin pyörillä kohti länttä aina Digbyyn saakka. Alkuperäisen noin 400 kilometrin reittisuunnitelman sijaan meille tulikin Kanadassa kilometrejä noin 500, joista suurin osa taitettiin Nova Scotian puolella ja reilut 100km New Brunswickissä. Noin 400 kilometrin pyöräilyn jälkeen meidän oli siis määrä olla Portlandissa Mainessa, mutta nyt sinne on edelleen matkaa noin 400km, vaikka 500km on jo pyöräilty.

Meidät löytää kartalta

Meidät löytää kartalta

Pyöräreissu kartalla

Pyöräreissu kartalla (keltaisella)

Betonirallia Woodsvillessä

Warmshowers on nettisivusto, josta löytyy majapaikkoja pyöräilijöille. Sitä kautta bongattiin hyvä majapaikka melkein Fundyn lahden rannikolta, josta löytyy myös maailman korkeimmat vuoroveden vaihtelut. Parhaimmillaan eroa on yli 15 metriä 6 tunnin vaihteluvälillä. Käytiin katselemassa ihmettä Hall’s Harbourissa ja Harbourvillessä.

Majapaikkaa piti Henry emäntänsä Christinen kanssa. Henryltä löytyi pyöräilykokemusta myös Amerikan halki ajosta. Juuri tästä syystä päätettiin majoittua kyseisen kaverin tiluksille kuulemaan hyviä vinkkejä tulevaa matkaa ajatellen. Saatiinkin hyvät ohjeet, ja säästettiin heti reilut 200 dollaria, kun Henry tiesi halvemman lauttayhteyden meidän reitille. Reittiä piti tosin vähän muokata, mutta se ei haittaa. Otettiin Digbystä lautta kohti St. Johnia suunnitellun Yarmouth – Portland -lautan sijaan.

Tiluksilla päästiin osallistumaan pizzauunin pohjien valamiseen ja ilmaisen betonin metsästykseen. Homma toimi niin, että ensimmäiseksi laitetaan tynnyri lava-auton lavalle ja lähdetään kohti betoniautojen dumppausasemaa. Työmailta tulevat autot dumppaavat ylimääräisen betonin pois, joten tässä vaiheessa on oiva hetki parkkeerata auto lastiaan tyhjentävän betonirekan alle ja ottaa matkaan tynnyrillinen ilmaista betonia. Betonia kannattaisi ehkä ottaa ali tynnyrin äyräiden, eikä yli, kuten tässä tapauksessa tehtiin. Sitten alkaa armoton ralli takaisin tiluksille sekuntikellon ottaessa aikaa betonin kuivumiselle. Oltiin riittävän nopeita ja saatiin betoni jaluksiin ennen kuivumista. Ainakin tulee tukevat jalustat, ja sanoisin että liioitellun tukevat. 200 litraa betonia riitti kahteen pizzauunin jalkaan. Siis ihan vaan maan alle kannattelemaan uunirakennelman pohjalle rakennettavaa betonilaattaa. Jalustoja on tulossa yhteensä neljä.

Liikennekulttuuri

Erityismaininnan ansaitsee kanadalainen liikennekulttuuri, jossa pyöräilijää kohdellaan liikenteessä ihan tielläkulkijana. Kanadalainen ei lähde ohittamaan, jos vastaan tulee pyöräilijä, eikä myöskään ohita pyöräilijää, jos vastaan tulee autoja. Tästä soisi myös suomalaisten ottavan mallia. Ylämäessä rekkakuskitkin malttoivat hidastaa vauhtia ja ohittivat vasta kun tiemerkinnät sen sallivat. Tiestö tavallaan yllätti, sillä tien kunto oli samaa tasoa kuin Siperiassa. Tosin siellä ajettiin hieman isompaa (ja alueen ainoaa) väylää.

Valaksia matkalla

Reittilautalla Digbysta Saint Johniin kokoontui takakannelle valaiden katselukerho, johon tietysti liityttiin mukaan. Alkuun oltiin melko skeptisiä valaiden näkemisen suhteen, mutta jo ensimmäisen 10 minuutin aikana näköpiiriin ilmaantui lahtivalas ja sen jälkeen nähtiin parvi pienempiä valaita. Ryhävalaasta ei nähty valitettavasti kuin hengitysilman aiheuttamat pärskeet, mutta yksinäinen hylje tuli ihmettelemään laivaa lähietäisyydeltä. Matka oli vastaava kuin Helsingistä Tallinnaan.

Valaiden bongailua meille luvattiin myös seuraaville lauttayhteyksille, mutta valaat jäi tällä kertaa näkemättä, kun Deer Islandin ja Campobellon saarilla vieraillessa sumu oli niin voimakas, että ei meinattu edes eteemme nähdä. Jenkkeihin siirtyessä Kanada näyttikin meille vielä parhaat puolensa: upean ukonilman. Ajettiin viimeiselle Deer Island – Campobello -lautalle kunnon sateessa, ja saatiin autolautalta poikkeuksellisesti ihan istumapaikat lämmittimen kera. Mikäs siinä oli sitten teetäjuodessa ja työntekijöiden kanssa rupatellessa. Kyllä siitä puolen tunnin matkasta mielellään 8 dollaria makso, ja jätettiin vielä pari tipiksikin. Jenkeissä ilma muuttuikin sitten upeaksi. Siitä tulossa lisää, kun viimeistellään Kanada ensin kuvasarjalla ja budjettipostauksella.

Jotta me kaikki pysytään kärryillä siitä, missä nyt mennään, lisätään tähän loppuun vielä kartta. Jos joku ei vielä ole huomannut, meitä pystyy seuraamaan täällä blogissa myös kartalla. Samaiseen karttaan pääsee myös klikkaamalla alla olevia kuvia. Kartalla pyöräilyreitti on merkitty keltaisella.

– Mirva&Lauri

Meidät löytää kartalta

Meidät löytää kartalta

Pyöräreissu kartalla

Pyöräreissu kartalla (keltaisella)