Johdanto Kuubaan

Tuolla palaa!

Tuolla palaa!

Kuubassa oltin liikenteessä meidän normaalista kokoonpanosta poikkeavalla porukalla. Mukana oli Laurin sisko lapsiensa kanssa. Sen kunniaksi päätettiinkin ottaa käsittelyyn Kuubaa kolmessa polvessa ja katsastaa kohokohdat eri ryhmien näkökulmasta. Johdanto Kuubaan aloitetaan 6- ja 4-vuotiaista, jotka lauloivat alkureissusta takapenkillä oma sanoittamaa laulua ”Kierrä kaukaa Kuuba”. Alun kulttuurishokin jälkeen matkustaminen alkoi kuitenkin sujua ja päästiin tutkimaan Kuubaa oikein kunnolla. Joidenkin lähteiden mukaan Varaderon turistialue on ainoa paikka, johon lapsien kanssa Kuubassa voi matkustaa. Käytiin sielläkin ja oltiin alueella varmaan puoli tuntia, mutta muuten kolme viikkoa vietettiin koluten autolla ympäri saarta. Autoilusta ja sen menestyksestä vähän tuonnempana lisää.

Sivuvaunut

Lasten mielestä ehdottomasti parasta Kuubassa olivat sivuvaunut. Sivuvaunu! Kaks sivuvaunua! Kattokaaa, sivuvaunuuuu! Kerta toisensa jälkeen aina yhtä riemastuttava ilmestys, joita Kuubassa onneksi riitti ihailtavaksi. Juraguan ydinvoimalakaupungissa huoltoasemalle sattui kurvaamaan sivuvaunu, jonka ystävällinen kuljettaja päästi lapset ajopelinsä päälle. Kyllä oli tyytyväisiä ilmeitä sivuvaunuilijoilla. Liikennebongailun lomassa lapset oppivat erottamaan Mossen ja Ladan toisistaan, joka taitaa olla tällä vuosituhanella syntyneille melko harvinainen taito.

Majoitukset

Toiselle sijalle nostetaan majoitukset, joista löytyi leikkiseuraa. Majoituttiin pääasiassa kotimajoituksissa eli casa particulareissa, joissa kuubalaisperheet vuokraavat osan omasta asunnostaan matkailijoiden käyttöön. Isoissa kaupungeissa ja selkeissä turistikohteissa casoja riittää, mutta pienemmistä pitäjistä niitä joutui välillä vähän hakemaan. Ilman etukäteisvarauksia löydettiin lähes aina majapaikka illaksi ilman ongelmia, mutta parina iltana saatiin hieman kierrellä autolla sopivaa majapaikkaa hakien. Casa partiularit ovat kuubalaisen majoituksen helmi ja ehdottomasti kokemisen arvoisia paikkoja. Havannassa maksettiin 30 cuccia (27 e) kahden hengen huoneesta ilman aamupalaa. Etelärannikon Playa Largolta löydettiin kahden makuuhuoneen huoneisto viidelle hengelle 37 cucin (33 e) yhteishintaan. Tähän hintaan kuului myös loistava aamupala kattoterassilla.

Majoituksen laatu on pääsääntöisesti todella hyvä. Palvelu pelaa hyvin ja huoneet kylppäreineen ovat erittäin siistejä. Lisäksi näissä pääsee hotellimajoitusta paremmin kokemaan kuubalaista elämänmenoa ja hyvässä lykyssä keskustelemaan paikallisväestön kanssa. Osa vuokraajista toimii lähes ammattimaisesti ja paikat vaikuttavat pääelinkeinona pyöritettäviltä minihotelleilta tai B&B-paikoilta. Toisissa taas yksi lasten huoneista siivotaan pikapikaa vieraiden käyttöön ja lapset hätistetään muualla nukkumaan. Lasten arvoasteikoilla juuri tällaiset paikat nousivat ykköseksi. Ilman yhteistä kieltäkin leikit näyttivät sujuvan hyvin ja ehdoton hitti oli Havannassa vietetyiltä 6-vuotissynttäreiltä yli jääneet ilmapallot. Kuubalainen ja suomalainen kiljuminen ja hihkuminen ei juuri toisistaan eroa, kun ilmapalloja yritettiin pitää ilmassa kaikin keinoin. Myös värityskirjojen värittäminen ja pädillä pelailu sujuivat hyvin yhdessä. Varttuneemman väen mielestä surkein casa particular oli Batapanossa, mutta junioriosaston mielestä leikkiseuran löytyminen nosti paikan ykköseksi. Myös aamupalojen arvostuksessa oli näkemyseroja. Meidän mielestä yksi aamupaloista oli poikkeuksellisen köyhä, mutta lasten mielestä siitä parhaan aamupalan teki leipiin pystyyn tökätyt drinkkisateenvarjot.

Uiminen

Biitsejä käytiin ihailemassa Kuuban pohjoisella ja eteläisellä rannalla ja niistä riitti riemua koko päiväksi. Aika meni vedessä telmiessä ja hiekkalinnoja rakentaessa. Ensimmäinen ranta Batapanon lähettyvillä tuotti pettymyksen mutaisuudellaan, mutta sen jälkeen meri näytti siltä, miltä Karibialla kuuluukin. Tosin kuuluisan Playa Pilarin valkoinen hiekkaranta ei tehnyt valkoisuudellaan lapsiin vaikutusta. ”Ei tää hiekka oo valkosta, toi auto on valkonen”. Kerran kolmen viikon aikana majoituttiin myös hotelliin ja otettiin meressä puljaamisen lisäksi ilo irti uima-altaalla. Muun vesiurheilun lisäksi käytiin uimassa myös vesiputouksessa. Lämmin päivä onneksi kompensoi vuorilta alas virtaavan veden kylmyyttä, joten putouksen alaosassakin tarkeni alkujärkytyksen jälkeen uida.

Leikkipuistot

Autoreissun aikana pysähdeltiin tutustumaan leikkipuistoihin, joita löytyi joka kylästä. Osa oli hyvässä kunnossa. Osassa oli puolestaan jääny vuosihuollot tekemättä. Parhaissa puistoissa oli kuitenkin niin hienoja laitteita, ettei loviisalaiset Onnelin ja Annelin puistot yllä samaan. Ei edes, vaikka Yleisradion toimittajakin tuli kymmenien tuhansien eurojen rakennuskuluja sinne paheksumaan. Osa kuubalaisten puistojen laitteista oli vähän kyseenalaisessa käyttökunnossa, mutta enimmäkseen puistot olivat kuitenkin täysin leikkikelpoisia, ja tietysti jokaiseen piti päästä käymään. Leikkipuistojen lisäksi käytiin leikkimässä milloin missäkin, välillä jopa muinaisessa linnassa.