Jenkkiyhteenveto

Hinuri ja hinattava

Hinuri ja hinattava

Isoa ja pientä budjettia

Amerikassa kaikki on isoa, paitsi meidän reissubudjetti. Tässä postauksessa ruoditaan kuitenkin läpi sekä budjetti että niitä isoja asioita, ja päätettiinkin tehdä näistä isoista asioista Jenkkien kuvasarja. Asunnot on isoja, kesämökit on isoja, kulkuneuvot on isoja ja ihmiset on isoja. Lähdetään liikkeelle isoimmasta eli kohtuuttoman kokoisista kesämökeistä.

Näitä riittää ympäri rannikkoa. Meidän yksi warmshowers-housti teki työkseen arvoesineiden arviointia ja hänellä oli juuri meneillään avioeron takia jakoon laitettavan huvilan arviointi. Eroava pariskunta omisti huvilan, jonka arvo oli noin 30 miljoonaa dollaria. Huvilalla oli jatkuvasti töissä henkilökuntaa, joka piti paikat kunnossa. Omistajat sen sijaan eivät ihan tämän tästä paikalla rampanneet. He olivat viettäneet huvilallaan noin 5 päivää vuodessa. Kuulemma monet tämän tason kämpistä ovat suurin piirtein yhtä aktiivisella käytöllä. Isohkoja kämppiä ylläpidettäväksi viikon tai parin tarpeisiin.

Jotain yhteistä näistä löytyy suomalaisiin kesämökkeihin. Esimerkiksi heti ensimmäistä näkyy löytyvän ulkohuussi.

Autot on myöskin isoja. Jenkkien myydyin auto on Fordin F150, jonka takana hyvänä kakkosena seuraa seuraavan merkin vastaavankokoinen auto. Näitä autoja on jokaisella pienyrittäjällä ties mitä kuljetustarpeita varten, mutta ylivoimaisesti suurimmalla osalla autoista ajetaan vain terveisiä. Isoja autoja puoltaa Jenkkien polttoainehinnoittelu. Halvimmillaan gallona lähtee alle kahdella dollarilla, jolloin bensan litrahinta jää selvästi alle 50 eurosentin.

Isoja on myöskin matkailuautot ja -vaunut. Oltiin näitä ihasteltu netistä jo aikaisemmin, mutta yllättävää oli bussin kokoisten matkailuautojen määrä. Niitä oli meidän näkemistä matkailuautoista suurin osa. Alemmissa kuvissa näkyy myös mukana kulkeva kauppakassi, jolla hoidellaan ajellut matkailuauton seisoessa parkissa. Hienoimmissa yhdistelmissä bussin kokoisen matkailuauton katolla oli moottorivene ja hinauksessa kuorma-auton kokoinen lava-auto, jonka lavalla oli mönkijä. Karavaanareille kuorma-auton kokoiset lava-autot ovatkin varmasti hyödylliset, sillä monet vaunut vastaavat kooltaan helposti meikäläisen rekan peräkärryä. Tällainen auto hommataan ehdottomasti seuraavalle reissulle! Löytyisikö tästä myös Olkulle uusi vaunu?

Isoa on tietenkin myös ruokapakkaukset ja ruokakaupat. Isot ihmiset tarvitsevat isoja ruokapakkauksia kasvaakseen ja pysyäkseen isoina. Isot ihmiset eivät kuitenkaan jaksa kävellä isoissa ruokakaupoissa, joten esimerkiksi Walmart on ratkaissut tämän ongelman laittamalla sähköskootterit kauppoihin. Muut palvelut ovatkin sitten ratkaisseet saman ongelman drive-in -kaistalla. Meillekin tutut drive-in -pikaruokalat löytyy tietysti, mutta lisäksi löytyy ainakin seuraavat: Drive-in -pankkiautomaatti, drive-in -viinakauppa, drive-in -pankkitiski, drive-in -apteekki, drive-in -postitoimisto ja tietysti drive-in -elokuvateatteri.

Muutakon isoa löytyi. Esimerkiksi isolle ahterille suunniteltu iso satula, iso marjanpoimija isolle määrälle marjoja ja tietysti iso lippu!

Jenkkiläinen budjetti

Nyt kun isot asiat on käsitelty, niin avataan vielä meidän budjetti. Jenkeissäkin voi pärjätä yllättävän pienellä kulutuksella, eikä laadusta tarvi tinkiä. Meillä tämän mahdollisti jo aikaisemmin hehkutetut ilmaiset majoitukset. Vanhan sananlaskun mukaan ilmaisia lounaita ei ole, mutta iso osa reissun illallista ja aamiaisista oli ilmaisia ja usein myös loistavia aterioita.

Muista maista poiketen Jenkeissä meni rahaa jonkin verran erilaisiin lahjoituksiin. Maassa ei ole toimivaa sosiaaliturvaa ja muutenkin julkiset palvelut ovat usein retuperällä. Tätä kompensoidakseen onkin erittäin yleistä lahjoittaa rahaa erilaisiin itselleen tärkeäksi katsomiin kohteisiin. Yhdeksän kymmenestä amerikkalaistaloudesta osallistuu hyväntekeväisyyteen ja keskimäärin kotitaloudet lahjoittavat rahaa noin 3000 dollaria vuodessa. Ihan näihin lukemiin ei pyritty, mutta meiltä jäi dollareita milloin taiteilijille, milloin lastensairaalalle ja liityttiin myös warmshowers.orgin lahjoittajien listoille todettuamme sivuston mahtavuuden.

Kulutettiin Jenkeissä rahaa kahden kuukauden aikana yhteensä 4088 $ (4497 €) eli n. 66 $/pvä (60 €).  Kustannukset jakautuivat seuraavasti:

15 % Majoitukset (626 $ (569 €))  Majoituttiin Warmshowers-majoitusten lisäksi muutamassa motellissa, yhdessä huoneistossa ja hienoissa B&B-paikoissa. Motellihuoneiden hinnat pyörivät 45$ (40 €) ja 65 $/yö (60 €) välillä paikasta riippuen. Käytettiin näppäriä motellikuponkeja, joilla saatiin huone normihintaa halvemmalla. Huoneistosta pulitettiin 65 $ /yö (60 €). Tosin toinen yö saatiin ilmaiseksi vesivuotojen takia. Viimeisten pyöräilyöiden SoBeYou -hotelli oli 130$ (115 €) yöltä, mutta paikka oli hieno ja aamiainen loistava.
36 % Ruoka ja juoma (1455 $ (1323 €)) Ruoka ja juoma -osiosta tehtiinkin jo aikaisempi postaus. Parhaiten Jenkeissä syö Dinereissa. Pikaruokaloiden määrä on valtava.
2 % Alkoholi (100 $ (91 €)) Alkoholiin meni Jenkeissä suhteellisen vähän rahaa. Iso kalja maksaa kaupassa vajaat pari dollaria ja ruokapaikoissa hinta on kolmen ja neljän dollarin välillä. Pienempien panimoiden erikoisoluiden lipittely on muodissa Jenkeissä. Kyseisten juomien hinta liikkuu kaupassa kolmen dollarin molemmin puolin.
4 % Aktiviteetit (139 $ (126 €)) Aktiivista meidän matkailu oli jo muutenkin, mutta otettiin osaa vielä muutamiin maksullisiin aktiviteetteihin. Näistä kohokohtia olivat ainakin Niagaran putousten venekyytyi (Maid of the Mist, 17 $/henkilö (19 €)), avaruusmuseon elokuva (Washington, 9 $/henkilö (10 €) ja Baseball-matsi (Pittsburgh, 21 $/naama (23 €).
21 % Kuljetukset (868 $ (788 €)) Liikkumiskuluista suurin osa meni auton vuokriin ja bensoihin. Auton vuokraaminen Jenkeissä on helppoa ja halpaa. Ensimmäisestä autosta maksettiin alle 40 dollaria (44 €) päivältä ja Camarokin irtosi noin 50 dollarin (55 €) päivähintaan. Auton noutaminen ja palauttaminen on tehty todella helpoksi. Täydestä vakuutuksesta johtuen autojen mahdollisia naarmuja ei käydä hinkkailemassa ja kuvailemassa ja merkkailemassa papereihin, kuten monissa maissa on ollut tapana. Autoa palautettaessa riittää kun ajaa auton takaisin lentokentälle ja lähtee kävelemään. Autoilun lisäksi kuluja kertyi lähinnä lauttamatkoista.
22 % Muut kulut (900 $ (818 €)) Ostettiin Jenkeistä jonkun verran vaatteita sekä pyöräilyä että muuta oleilua varten. Osa kulutuksesta meni myös pyörien varaosiin ja uusiin työkaluihin. Lisäksi hankittiin Miamista meille uudet reput ja sadetakit, joihin saatiin uppoamaan melkein neljä sataa. Muut kulut pitävät sisällään myös tuliaisiksi tuodut viinipullot, herkkukorit ja teepussit. Myös lahjoitukset on laskettu kuuluvan tähän osioon.
1 % Viisumit (40 $ (36 €)) Suomalainen pääsee Jenkkeihin, kun viisumi on haettu etukäteen. Viisumi on ilmainen, mutta tietojen täyttämistä varten toteutetun nettisivuston käytöstä joutuu maksamaan 14 $:n maksun. Lisäksi rajalla piti makasaa vielä 6 dollaria käsittelykuluja. Tämä ilmainen viisumi maksoi siis 20 $/naama. ESTA-nimellä kulkeva lomake tulee olla tehtynä ennen maahan saapumista. ESTA:lla suomalainen saa oleskella maassa kerralla 3 kuukautta ja matkustaa Yhdysvaltoihin kahden vuoden ajan.