Uusi vuosi Boliviassa

Pukkiraukka

Pukkiraukka

Niin se uusi vuosi vaihtui täälläkin, Boliviassa! Viime vuonna samaan aikaan oltiin Singaporessa katsomassa, kun Singapore juhli 50-vuotista taivaltansa. Kaupunki oli melko erilainen kuin tämä Cochabamba, mutta molemmissa on ehdottomasti omat hyvät puolensa.

Täällä Boliviassa uuteen vuoteen liittyy pitkä lista perinteitä. Markkinoilla oli tarjolla niin kirkkaita alusvaatteita, feikkirahaa, kasoittain viinirypäleitä, eri värisiä kynttilöitä ja kuin myös perinteisiä leivonnaisia. Selvitettiin, mistä näissä kaikissa on kyse ja muodostettiin niistä oma uuden vuoden vastaanotto ihan kahdestaan.

Uusi vuosi alkaa uusilla kalsareilla

Kirkkaan keltaisiin ja punaisiin alusvaatteisiin liittyy Boliviassa montakin perinnettä. Ensinnäkin eri väriset alusvaatteet symboloivat eri asioita uudelle vuodelle. Punainen on merkki rakkaudesta ja intohimosta, keltainen tuo onnea ja rahaa, pinkki on yhtä kuin ystävyys ja valkoinen tuo tulleessaan uudelle vuodelle toivoa ja rauhaa. Alusvaatteet puetaan päälle joko tasan klo 12 tai jo aikaisemmin. Osa jopa laittaa ensin alusvaatteet väärinpäin päälle ja kääntää ne vasta tasan klo 12. Näin oikeinpäinkääntäminen on myös askel uuteen vuoteen. Koitin katsella porukkaa uutena vuotena sillä silmällä, mutta yksikään ei julkisesti kääntänyt alusvaatteitaan. Ihme. Alusvaatteet voidaan tottakai ostaa itse, mutta jos joku muu ostaa ne, vaatteet tuovat enemmän onnea.

Raha ja varallisuus

Bolivialaiset haalivat itselleen tupottain rahaa uudeksi vuodeksi, ja näyttäisi siltä, että valuutalla ei tässä vaiheess ole niin väliä. Tarjolla on niin euroja, dollareita kuin myös etelä-amerikkalaisia valuuttoja. Ostaessa raha siunataan savun avulla. Kun vuosi vaihtuu, rahat lasketaan. Me tosin oltiin niin innoissamme isosta määrästä rahaa, että laskettiin niitä moneen kertaan jo ennen vuoden vaihdetta. Jotkut jopa laittavat rahaa kenkiinsä yöksi. Me ei ylletty vielä siihen, mutta taskut ne sai kyllä hyvin täyteen kaupungilla oleilun ajaks.

Lisää matkustelua

Nyt seuraa tärkeä vinkki matkustelusta kiinnostuneille. Tän luulis kyllä toimivan myös muualla maailmalla. Jotta mahdollisuuksia matkusteluun tulisi tulevalle vuodelle paljon, tulee klo 12 napata matkalaukku käsiinsä ja kiertää sen kanssa kortteli. Sitten matkalaukku jätetään etuoven ulkopuolelle tai mahdollisesti voi myös muutaman kerran kävellä ovesta sisään ja ulos varmuuden vuoksi.

Avioituminen tulevana vuonna

Jos häät ovat mielessä, tulee klo 12 istua lattialle ja nousta ylös 12 kertaa. Sitten kun vielä sitoo punaisen nauhan mielitiettynsä kuvan ympärille ja laittaa kuvan yöksi tyynyn alle, häiden pitäisi olla jo melko varmat. Yhtäkään maahan istujaa ei kyllä näkynyt kylillä. Liekkö kyseisen homman tekijät tekevät sen sitten mielummin ihan kotona.

Kynttilät ja kattaus

Myös kynttilöillä on omat värinsä uuden vuoden vastaanottamisessa. Siinä missä sininen merkitsee rauhaa ja keltainen runsautta, vihreä symboloi hyvinvointia, valkoinen puhtautta ja oranssi viisautta. Jokaisessa joulukattauksessa olisi tärkeä olla punainen kynttilä, sillä se on merkki koko perheen rakkaudesta. Myöskään kultaista ei sovi unohtaa kattauksesta, sillä se jos joku houkuttelee varallisuutta. Pöydässä on myös tärkeä olla perheen parhaimmat astiat ja tekstiilit.

Kynttilöitä riittää

Kynttilöitä riittää

Uuden vuoden illallinen

Siinä missä meillä syödään uutena vuonna nakkeja ja perunamuusia, Boliviassa uusi vuosi otetaan vastaan syömällä possua. Tämä siksi, että possu on merkki runsaudesta ja varallisuudesta. Nähtiinki monen monta ravintolaa, jossa possun paloja leikeltiin ronskimmallakin kädellä.

Jälkiruokaan leivotaan usein mukaan kolme kolikkoa. Kolikon löytäjät saavat tottakai itse kolikon, mutta myös varallisuutta tulevana vuonna. Kun kello lyö 12 on myös aika syödä viinirypäleitä espanjalaiseen tapaan. Jokaisen tulee syödä 12 rypälettä ja toivoa ennen jokaisen rypäleen syömistä.

Juomaksi uutena vuotena tarjoillaan kuohuviiniä ja shampanjaa, sillä siinä olevat kuplat merkitsevät onnellisuutta. Me päätettiin jättää kuohuva väliin tänä vuonna, koska oltiin kovin väsyneitä. Siispä otettiin juhlajuomaks fanta ja kokis. Juomat oli lasipulloissa, joten meidän piti juoda ne kojun luona ja palauttaa pullot samantien. Mutta nyt on ainakin kuitenkin onnellisuutta tiedossa tälle uudelle vuodelle.

Pian viinirypäleostoksille

Pian viinirypäleostoksille

Meidän uusi vuosi

Me vietettiin uutta vuotta kävelemällä pitkä lenkki kaupungin ympäri ja käymällä leffassa. Star Warsia ei uuden vuoden aattona menny ollenkaan tekstitettynä, joten valittiin Steve Jobs. Se sitten herättikin melkosen sekavan fiiliksen ja pää meni jotenkin ihan solmuun. Siispä selvittelen sitä edelleen. Lisäksi vierailtiin vielä iltamyöhään paikallisella marketilla, jossa näytti olevan melkonen meno. Tais muutki olla viime hetken ostoksilla. Koska perinteitä on hirmunen määrä, todettiin, että asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Kaikkia bolivialaisia perinteitä kun ei klo 12 kerkeä tekemään.  Siispä klo 12 laskettiin rahoja, syötiin viinirypäleitä ja toivottiin hyviä asiota uudelle vuodelle.

Koitettiin paikantaa paras ilotulitusten seuraamispaikka siinä kuitenkin onnistumatta. Vaan eipä tuo juuri haitannut. Pääaukiolla kun oli semmonen show, että ei oo ennemmin tullu moista nähtyä. Sekä lapset että aikuiset lähetteli jos jonkinmoisia raketteja, kissanpieruja, tulivuoria, papattimattoja ja mitä kaikkea muuta. Ilotulitteet vaan sytytettiin keskellä ihmismassaa ja siitä ne sohotteli joka suuntaan. Yks patakin tyypillisesti kaatui kesken tykityksen ja sen jälkeen oliki sitte lähellä olevilla uuden vuoden juhlijoilla kiire turvaan. Pääosin roomalaiset ammuttiin käsistä, ja niin myös uuden vuoden isoimmat raketit. Kyllä lievästi sanottuna hieman järkytti nähdä mies lähettämässä rakettia käsistään. Tähtäys oli jotain sinnepäin, ja kaiken lisäks mies seisoi ison puun alla. Ei hyvä tavaton! Kun ylitettiin tietä ison raketin lähtiessä ilmaan vilkasin Lauria, jolla suu oli just samalla tavalla kauhusta kankea kuin mullakin. Päätettiin jättää pääaukio siinä vaiheessa. Sen verran alko hommat lähtee siellä käsistä.

Porkkanalaatikko melkein kuin kotona

Palataksemme vielä myös hieman jouluun ja meidän porkkanalaatikkoarvoitukseen: porkkanalaatikko oli täydellistä! Isoon kattilaan tehty rosollikin riitti vain joulupäivälle saakka, kun se oli niin herkullista. Tehtiin siis sitä vielä toinen satsi. Ai että, kylläpä oli mukava joulu!

Skypetettiin melkein koko jouluaatto. Yhteydet toimi ja oli mukava kuulla kuulumisia Suomesta. Joulupäivänä meidän skypesessiota häiritsi itse joulupukki. Kymmenen rekan jono ajo hissukseen viereisellä kadulla ja melu oli melkonen. Rekat oli koristeltu ilmapalloin ja ne tööttäili torviaan samaan tahtiin. Aika vaikuttavaa. Mutta niin se joulupukki, pukki istui lava-auton lavalla rekkojen kärjessä ja vilkutti. Oltiin niin vaikuttuneita, että kerettiin hakea kamera vasta kun joulupukki oli jo kaukana. Vaan kyllä me nähtiin joulupukki vielä toisenkin kerran joulupyhinä. Silloin tosin näkeminen ei ollut niin iloinen ja vaikuttava. Pukki makasi risteyksessä ihan yksinään.

Toivottavasti teillä kaikilla on myös ollut rentouttava, hyvänmakuinen ja rauhallinen joulu ja uusi vuosi on otettu vastaan mukavasti!

Palataan kuitenkin blogissa nyt vielä hieman taaksepäin aina marraskuulle saakka. Sitten kiireen vilkkaa koitetaan saada päivitettyä blogi tähän päivään. Palataan siis pian.