Bolivialaiset maalaukset

Katutaidetta Chochabambassa

Katutaidetta Chochabambassa

Haasteellisen bussimatkan jälkeen oli aika levähtää Bolivian Cochabambassa ja selvitä vuoristotaudista. Cochabamba sai olon tuntumaan erityisen kotoisalta. Tuntui siltä kuin olisi palannut Aasiaan. Elo kaupungin kaduilla oli rentoa ja mukavaa. Tien poskissa oli houkuttelevannäköisiä pieniä ruokakojuja ja kujille kantautui hyvä ruuan tuoksu. Erityisen huomion kiinnittivät bolivialaisten upeiksi maalaamat koulubussimuotoiset kuljetusneuvot, joista tulee mieleen filippiiniläiset jeepneyt.

Cochabambalainen bussi

Cochabambalainen bussi

Ensimmäisenä päivänä vietettin aikaa vain kaupungin katuja katsellen ja silmiimme osuivat lukuisissa väreissä hohtavat upeat seinämaalaukset. Hei näistä me tehdään kuvasarja! Hieman asiaa tarkemmin tutkittua selvisi, että Cochabambassa itse asiassa vietetään katutaidefestareita (Bienal de Arte Urbano (BAU)) harva se vuosi. Tällöin Etelä-Amerikan graffititaiteilijat kokoontuvat yhteen ja taiteilevat mitä hienompia ja kantaaottavampia teoksia katuseinille. Tapahtuman myötä Cochabambasta on muotoutunut urbaanin taiteen kehto Boliviassa. Edellistä tapahtumaa vietettiin vuonna 2013, jolloin paikan päälle saapui yli 30 taiteilijaa.

Kuvasarjana seinämaalaukset

Cochabambasta tosiaan löytyy hienoja seinämaalauksia monen monesta kadun kulmasta. Tarkemmat sijainnit löytyvät täältä. Tosin kaikkia maalauksia ei taida enää olla olemassa tai sitten ne on merkattu vääriin kohtiin kartalla. Joka tapauksessa, seinämaalauksia kyllä löytyy. Mitäs kaikkea nämä voisivat kuvastaa? Värejä, muotoja ja tarinoita, olkaa hyvä!

 

Näyttävää, valtavaa taidetta

Näyttävää, valtavaa taidetta

 

 

 

 

 

Bolivialainen budjetti

Bolivia on edullinen maa, jonne on mukava siirtyä Chilen ja Argentiinan jälkeen. Ruoka on hyvin edullista eikä kulkeminenkaan taivasta hivele. Hyvän lounaan saa kahdelle hengelle 15 – 20 pesolla ja katukojuista saa ruokaa muutamalla pesolla. Bolivialaiset tykkäävät uppopaistetuista piirakoista ja makkaraperunoista. Niitä löytyy lähes joka kadunkulmasta. Majoitusta on kaikenhintaista.

Erityismaininnan saavat katukojuista ostetut appelsiinimehut. Että voikin appelsiinimehu olla makeaa ja maukasta, lisää kiitos!

Rahaa kulutettiin kahden viikon aikana yhteensä 3689 bolivialaista pesoa (n. 492 €) eli n. 264 pesoa/pvä (35 €).

43 % Majoitukset (1590 BS (212 €)) Vietettiin Cochabamban Running Chalski -hostellissa monen monta yötä. Hostelli oli erinomainen, yksi parhaista ikinä, ja kustansi meiltä kahdelta 150 BS (20 €)/yö. Lisäksi majoituttiin La Pazissa hotellissa (180 BS (24 €)/yö) ja bed and breakfast paikassa 170 BS (23 €)/yö. Halvemmallakin kaupungissa selviää, jos näkee hieman enemmän vaivaa tarjouksia hakiessa.

14 % Ruoka ja juoma (514 BS (69 €)) Syötiin pääosin katukojuissa. Ruoka katukojuissa ja lounaspaikoissa oli 5 – 30 BS (1 – 4 €) /2 hlöä. Vesipullo kustantaa 5 – 8 BS (n. 1 €). 42 peson (6 €) ruokaostoksilla selvittiin 4 kokonaista päivää.

0 % Alkoholi (0 BS (0 €)) Kappas, juomat jäi nauttimatta.

27 % Aktiviteetit (995 BS (133 €)) Pulitettiin Death Roadin pyöräilyreissusta 900 BS (120 €) / 2 hlöä. Ei edes kilpailutettu aktiviteettia, sillä oltiin vakuuttuneita, että haluttiin mennä juuri JUMPin järjestämälle pyöräilyreissulle. Opas vaikutti asialliselta ja tiesi selkeästi, mistä puhui. Hintaan lisättiin myös reissulla erikseen maksettava tiemaksu (50 BS (7 €) /2 hlöä). Listattiin myös Cable car matkat aktiviteetteihin (30 BS (4 €)/2 hlöä). Lisäksi ajeltiin ihme härpättimellä ennen leffaan menoa ja käytiin leffassa (80 BS (10 €)/ 2 hlöä).
8 % Kuljetukset (300 BS (40 €)) Bussi Cochabamba – La Paz (140 BS (19 €) / 2 hlöä), Taxi La Paz – lentokenttä (70 BS (9 €)) ja Taxi Cobijasta Brasileiokseen, Brasiliaan (90 BS(12 €)).
8 % Muut ostokset (291 BS (39 €))) Vuoristoilmassa pureskeltiin kokalehtiä (5 BS (1 €)/pussi, josta riittää pitkäksi aikaa). Lisäksi ostettii feikkirahaa (11 BS (2 €)), pohjalliset kenkiin (7 BS (n. 1 €), hiushoitoaine (19 BS (n. 3 €)), vihko (5 BS (n. 1 €), arskat ja arskapussi (35 BS (5 €)), kuumemittarin paristo (10 BS (n. 1 €), kameralle linssin puhdistusliinat (30 BS (4 €)) ja pyykättiin (43 BS (6 €)). Apteekeissa käytiin myös pyydystämässä Malarian ehkäisylääkkeitä (100 BS (13 €)).
0 % Viisumit (0 BS (0 €))Suomalainen saa Bolivian rajalla 3 kuukauden maassaololuvan. Viisumia ei siis tarvita.

Esimerkkilounas

Ajettiin yhtenä päivänä Cable carilla yhdelle La Pazin huipuista, jolla syötiin kolmen ruokalajin lounas. Lounaspaikkana oli kansanravintola, jonka palvelu toimi hienosti ja ruoka oli maittavaa. Hieman epäilyksiä toi kuitenkin lautaselle asetettu kanan jalka.