Meksikon pikajunassa

El Chepe: Los Mochis – Creel

El Chepe: Los Mochis – Creel

Kun aika juoksee, on pakko jättää jo Meksikollekin hyvästit. Se on harmittavaa, sillä Meksikolla olisi varmasti ollut meille paljon lisää annettavaa. Kun saavuttiin Meksikon Cancuniin Kuuban Havannasta, kohdattiin Indonesian Pulau Wehin tyylinen jatkuva sade. Tuo vesimäärä, joka sai kaupungin kadut tulvimaan ja pakotti meidätkin kahlaamaan teiden yli aina sääriä myöten. Käveltiin kaatosateessa muutama päivä Cancunin ympäristössä ennen kuin luovutettiin ja ostettiin liput Los Mochisiin. Oishan nuo Niagaran putouksilta saadut sadeviitat pitäny meidät vielä sateessa kuivana, mutta hotellihuone alko olemaan jo melko kostea.

Los Mochis

Kun lennettiin Los Mochiin, aurinko alkoi Cancunissakin jo pilkottaa ja meidän kaverit Olga ja Mikko saivat onneksi Kuubasta Meksikoon rantautuessaan nauttia hyvästä säästä. Los Mochissa vietettiin muutama päivä Couchsurffaillen paikallisen Enriquen kanssa. Yleinen tunnelma oli rento ja muutenkin viihdyttiin hetki paikallaan, vaikkei itse kaupungilla ollut meille paljon annettavaa. Oltiin koko ajan täpinöissämme siitä, että päästään kuin päästäänkin Kuparikanjonille vaeltamaan. Tämä siksi, että jossain vaiheessa jo melkein menetettiin toivo kanjonille pääsystä kalliiden lentolippujen vuoksi.

Upea El Chepe

Kuparikanjonille vie El Chepe -juna, joka lähtee aamuvarhaisella matkaan Los Mochista ja matkaa koko päivän upeita maisemia pitkin kohti Creelin kylää. Junamatkaa pidetään yhtenä maailman hienoimmista ja upea se onkin, ehdottomasti suositeltava matkailukohde. On siinä insinöörit saanu moista suunnitellessaan laittaa parastaan. Juna lähtee meren rannasta ja päätyy Creeliin, noin 2 000 metrin korkeuteen. Matkalla on lukematon määrä tunneleita ja maisema muuttuu jatkuvaan tahtiin lämpötilan kanssa. Creeliin mennessä kannattaa ottaa istumapaikka junan oikealta puolelta. Vaikka hienoja näkymiä on molemmilla puolilla, oikea puoli on ehkä kuitenkin hitusen vasempaa näyttävämpi. Päästiin junan viimeiseen vaunuun, joten saatiin katsella ihan kunnolla raiteitakin. Välillä tosin takaosio täyttyi muistakin matkalaisista, jotka yrittivät pysyä pystyssä ja väistellä junan reunoille ylettyviä oksia. Koska tottahan junan ikkunasta täytyy pää tunkea ulos.

Meksikolainen kuvasarja

Meksikon kuvasarjaa miettiessä koettiin ensimmäisen kerran haasteita. Ruoka olisi ollut erinomainen kuvasarja, mutta toisaalta meksikolainen ruoka ei ole kovinkaan näyttävää. Ennemminkin siitä tekee erinomaisen kymmenet erilaiset kastikkeet, joiden mausta kilpailevat lukuisat yrittäjät. Siispä päätettiin Meksikon budjetin kylkeen rakentaa kuvasarja El Chepe -junan maisemista. Tässä ne ovat, nauttikaatten.

Meksikolainen budjetti

Meksiko tarjoilee matkailijalle lukuisia nähtävyyksiä ja hyvää voimakkaasti maustettua ruokaa. Biitsit ovat upeita, resorttejakin löytyy joka lähtöön, vaelluskohteita on siellä täällä, ikivanhoille temppeleille tehdään lukemattomia reissuja ja shoppailemaankin varmasti pääsee. Hintatasoltaan Meksiko on mukiin menevä. Hinnat riippuu täysin siitä, missä milloinkin on. Esimerkiksi Cancunissa pystyy syömään ja majoittumaan edullisesti, kun menee vähän pääväylien ja turistialueiden ulkopuolelle. Näin myös oletettavasti muissakin isoimmissa turistikaupungeissa. Creelissä majoituttiin 300 peson hintaan upeassa huoneistossa, jossa saatiin lämmittää ihan takkakin. Ruuaksi syötiin Enchiladoja ja tacoja, joiden hinta on paikallisilla marketeilla suorastaan naurettavan halpa. Meksikolaisen ruuan perusyksikkö on tortilla, eli maissilätty. Jos sen päälle laittaa täytettä, niin siitä tulee taco. Jos tacon kääntääkin rullalle, niin kyseessä on burrito. Jos tortillan väliin laittaa juustoa ja vielä paistaa sen, on kyseessä enchilada. Jos tortillan uppopaistaa, tulee siitä tostada. Jos sen pilkkoo ennen paistamista, niin sitten tortillasta tuleekin nachoja.

Rahaa kulutettiin 16 päivän aikana yhteensä 18 035 Meksikon pesoa (n. 969 €) eli n. 1127 MXN (61 €)/pvä. Kulut jakautuivat seuraavasti:

7 % Majoitukset (1350 MXN ( 72 €)) Majoituttiin reissussa pääasiassa Couchsurfing-paikoissa. Cancunissa (350 pesoa (19 €)/yö) ja Creelissä (300 pesoa (16 €)/yö) buukattiin hetkeksi huoneistot.

18 % Ruoka ja juoma (3270 MXN ( 176 €)) Meksikossa voi syödä halvalla tai kalliilla. Me syötiin pääosin paikallisilla markkinoilla tai paikallisten ruokapaikoissa. Kalleimmillaan maksettiin meidän illallisesta 150 pesoa ja halvimmillaan selvittiin 40 pesolla (2 €).

1 % Alkoholi (170 MXN (9 €)) Tarjottiin vaellusoppaalle ja koko autoporukalle bisset palatessa vaellukselta. Lisäksi ostettiin halpaa Alcohol Economica -viinaa vaellukselle. Bissetölkki kustantaa noin 17 pesoa (0,9 €).

33 % Aktiviteetit (5910 MXN (318 €)) Tutustuttiin Raramuri-intiaanien kulttuuriin ja elinolosuhteisiin Eco-alternative toursin järjestämällä 5 tunnin tourilla (900 pesoa (48 €), 2 hlöä) ja tehtiin 3 päivän opastettu vaellus Kuparikanjonille (5 000 pesoa (269 €), 3 päivää, 2 hlöä)

31 % Kuljetukset (5641 MXN (303 €)) Bussi:Cancunin lentokenttä – Cancunin kaupunki (128 MXN, 2 hlöä), Bussi: Cancunin kaupunki – lentokenttä (128 MXN (7 €), 2 hlöä), Taksi: lentokenttä – Los Mochis (220 MXN (12 €)), Taksi juna-asemalle (100 MXN (5 €)), Juna: El Chepe, Los Mochis – Creel (1710 MXN (58 €), 2 hlöä), Bussi: Creel – Chihuahua (400 MXN (21 €) , 2 hlöä), Chihuahua – Los Angeles (2928 MXN (157 €), 2 hlöä).

9 % Muut ostokset (1694 MXN (91 €)) Ostettiin jonkun verran vaatteita, taskulamppu, syyhygieniajuttuja, yleisiä hygienia juttuja, paikallisten tekemä rannekoru ja maksettiin vaellusoppaalle tippiä (200 MXN (11 €)).

0 % Viisumit (0 MXN (0 €)) Suomalainen ei tarvitse Meksikoon viisumia.

Voimme lämpimästi suositella Meksikoa matkailukohteeksi. Jätettiin tällä kertaa myös Chichen Itza, vaikka se olisikin ollut ihan Cancunin kupeessa. Reissun hintakin vaikutti ihan hyvältä, mutta haluttiin turistikohteen sijaan päästä maaseudun rauhaan. Meksikoon tullaan ehdottomasti toistekin!

Meksikosta matka jatkuukin sitten yllättäen Jenkkeihin. Miksi näin? Siitä lisää seuraavissa postauksissa.

– Mirva