Australian budjetti

Auringon laskuun!

Auringon laskuun!

Nyt on aika heittää hyvästit myös Australialle. Aika juoksee niin, ettei tässä meinaa enää itse pysyä perässä ollenkaan. Vietettiin Australiassa kokonaiset 23 päivää hämmästellen erämaata, isojen kaupunkien vilinää, suoraa tietä ja maaseudun farmarielämää. Australiaan saavuttiin suunnitelmien mukaan vesiteitse MS Astorilla, minkä jälkeen olikin taas hankala tottua pois luksuselämästä ja sulatella kuuden päivän aikana kertyneet 3 kiloa. Helppoa se ei kuitenkaan ollut eikä ole vieläkään. Meidät kun hemmoteltiin suorastaan piloille tuttavien luona.

Kuvasarjaan valittiin tällä kertaa maisemat tuulilasin takaa. Vietettiin kuitenkin monen monta päivää autolla ajaen. Mistä puheen ollen: Australia on aivan valtava maa. Ei sitä tajua, kun kartalta kattoo, koska meidän kartat on niin Eurooppa-keskeisiä. Matka länsirannikolta itärannikolle on valtavan pitkä, yli viistuhatta kilometriä rannikon kautta. Kyllä siinä saa Suomea vähän ajella edestakas, että saman summan saa kasaan.

Ihastellaan maisemia ensin, minkä jälkeen postauksen alaosassa on tarkemmin selvennettynä Australia matkailumaana sekä budjetti.

 Tuulilasin takaa

KuIut ja niiden jakautuminen:

Rahaa kulutettiin 23:n päivän aikana yhteensä 2794 aussidollaria (n. 1940 €), joka jakautui seuraavasti:

1 % Majoitukset (30 AUD (21 €)) sähköpaikka camperautolle
17 % Ruoka ja juoma (471 AUD (327 €)) automatkoilla syötiin makkaraa, makaronia, perunaa, puuroa, tortilloja ja salaattia. Muutaman kerran käytiin syömässä burgerit, jotta saatiin ilmanen netti. Lisäksi nautiskeltiin Timpan ja Melanien täyshoidosta.
5 % Alkoholi (136 AUD (94 €)) Bisse kuuluu Aussikulttuuriin. Lisäksi vietiin muutamaan paikkaan tuliaisiks viinipullot ja maisteltiin viiniä myös Laurin synttäreiden kunniaks camperautossa sekä tehtiin pubikierros Stanthorpen kylän kaikissa neljässä kapakassa.
34 % Aktiviteetit (706 AUD (490 €)) Vuokra-autojen bensakulut (520 $ (n. 360 €)) ja vuokra-auto, jolla paineltiin maaseudulle (305 $ (n. 212€)). Sydneyn metro ja parkkimaksuihin sekä Mersun vuokra.
1 % Kuljetukset (19,5 AUD (14 €)) Bussikyydit Adelaidessa.
40 % Lennot (1106 AUD (768 €)) Lennot Uuteen Seelantiin (446 $ (n. 309 €)) ja Tongalta Sydneyyn (660 $ (n. 459 €, 2 hlöä))
2 % Muut ostokset (71 AUD (49 €)) Australialainen liittymä ja puheaikaa, tiskiharja ja -aine, Mirvalle sukat ja kelmua reppujen kelmuttamiseen lentoja varten.
0 % Viisumit Suomalaisille Australian muutaman kuukauden viisumi on ilmainen ja sitä voidaan anoa netissä. Passintarkastus sujuu ongelmitta, kun hakemus on tehty etukäteen netissä ja siihen on keritty saada vahvistus ennen maahan saapumista.

Australia on kallis maa liikkua. Pitkän matkan bussit ovat pääosin kalliita, varsinkin jos tavoitteena on jokin maaseudun kaupunki. Toisaalta etäisyydetki on omaa luokkaansa. Meille tuli puolet halvemmaksi vuokrata auto viikoksi kuin matkata kahdestaan maaseudulle ja sieltä Gold Coastille. Relocation autot ovat varmasti yksi edullisimmista liikkumisvaihtoehdoissa, mutta tottakai ne myös rajoittavat menemistä kilometri- ja aikarajoituksillaan. Toisaalta on se aika hienoa painella menemään camperilla tai Mersulla, kun syödä voi autossa koska haluaa. Maa on täynnä majoituspaikkoja, jotka on myös kyseisille autoille todella hintavia. Maksettiin kerran 30 $:n sähköpaikka autolle, jottei jääkaappi lopeta toimintaansa kesken matkan. Sillä kun auton oma laturi ei suostu latamaan jääkaapin akkua (ompa näppärää). Kyseiseen hintaan ei kuulunu edes suihkua, joka oli 1 $/5 min. Kyseisen yöpymisen jälkeen yövyttiinki sitte auton kanssa poikkeuksetta joko levähdypaikoilla tai sivuteillä. Lähtökohtaisestihan kyseinen toiminta ei ole sallittua, mutta kun levähdyspaikalta lähtee ajoissa pois ja saapuu sinne myöhään, sakon uhka on melko pieni.

Australian hostelligenre onkin sitten aivan oma juttunsa. Oltiin suorastaan yllättyneitä siitä, miten kalliita hostellit voi olla kahdelta hengeltä. Verkostot on kyllä hyvät. Hostelleja ja backpacker-paikkoja löytyy kaikkialta. Eri asia on sitte se, haluaako maksaa yhdestä dormipaikasta parhaimmillaan 10-12 henkilön kanssa 30 $ (n. 21 €). Tosin tässä saattaa myös hieman vaikuttaa se, että me tultiin paikan päälle Aasiasta, missä kaikki on niiin paljon halvempaa. Periaatteesta jätettiin hostelligenre kokonaan välistä, minkä seurauksena nukuttiin yks yö Sydneyssä juna-aseman porttikongeissa ja mäkissä. Että sitä voi ihminen miettiä, mikä on elämässä tärkeää, periaatteet vai sänky ja valkoset lakanat.

Suuren osan muodosti lennot, jotka hankittiin Australiassa oloaikana: lennot Uuteen Seelantiin ja Tongalta Sydneyyn. Tässä nyt yritetään totutella taas lentokäyttäytymiseen ja -hintoihin yli puolen vuoden tauon jälkeen ja kyllä ne pakostakin kirpasee.

Ruokailut saa hoidettua kohtuullisen edullisesti, kun ruuan laittaa itse. Liha on edullista ja sitä myydään valtavan kokoisissa paketeissa, joita paikalliset muovipussit ei kestä. Hedelmät ei varsinaisesti laadullaan komeile Aasian jälkeen, mutta on myös hyviä. Jos maksaa vähän enemmän, ne on parhaimmillaan oikeen erinomaisia. Ravintoloissa hamppareita saa ihan järkevillä hinnoilla. Mielenkiintosimpia ravintolapaikkoja oli ehdottomasti pienten kylien ravintolat ja pubit.

Päiväbudjetti

Matkattiin Australiassa 23 päivää, mikä meni ohi silmän räpäyksessä. Kerettiin kuitenkin siirtymään aina länsirannikolta itärannikolle. Jokainen paikka oli näkemisen arvoinen ja kaikkialle mentäis mielellään uudelleen. Budjetissakin suunnilleen pysyttiin. Rahaa meni kuitenkin enemmän kuin missään maassa aikasemmin. Se tosin olikin jo tiedossa. Päiväbudjetti oli lopulta 122 $ (n. 85 €) meiltä kahdelta, mikä on jo yli meidän alkuperäisen budjetin (66 €/pvä, 2 hlöä). Onneksi kuitenkin Aasian halvat maat vähän tasottaa tilannetta.

Aussilainen esimerkkipäivä

16.1. Korkean kulutuksen päivä Fremantlessa/Perthissä

2 AUD vedet rannalle
2,5 AUD 2 persikkaa evääksi
4 AUD pussillinen nachoja ja salsa
19,6 AUD Fish and chips (halvin ravintola, joka löydettiin Fremantlen satama-alueelta)
3,5 AUD auton parkkeeraus
22,60 AUD laina-auton tankin täyttö
24 AUD illan piknik King’s Parkissa; leipää, leikkelettä, levitettä, viinirypäleitä, persikoita, limpparia, vettä, lakuja ja suklaata

yht.  78,20 AUD (N. 54 €)

Australian jälkeen jatketaan Uuteen Seelantiin, jossa luvassa on taas kerran vuoristoista maisemaa ja telttailua. Palataan siis pian!

Terveisin Tongalta Mirva