Argentiinan yhteenveto

Andeilla

Andeilla

Hei hei ja heipat Argentiinalle! Argentiina pääsi kuin pääsikin myös hienojen maiden joukkoon. Näkymät Andeilla ovat kerrassaan upeat ja turkoosi maitomainen vesi vuorien juurella on vaan väriltään niin käsittämättömän hieno, että sitä vois jäädä tuijottamaan pidemmäksi aikaa. Ehkä sillä on jotain tekemistä, että turkoosi on meikäläisen lempiväri.

Saavuttiin Argentiinaan Chilestä. Ensimmäisenä kaupunkina tutustuttiin Mendozaan, tarkemmin Mendozan bussiasemaan. Siitä jatkettiin sitten vielä samantien bussilla Buenos Airesiin, jossa vietettiin yksi kokonainen päivä ennen lentoa Ushuaiaan. Yhdensuuntaset lennot kustansi 2 hengeltä n. 410 €.

Buenos Airesista siirryttiin Ushuaiaan, joka ihastutti varsinkin mut olemuksellaan. Söpöjä, keskenään hyvin erilaisia taloja monessa kerroksessa ja upeat lumihuippuiset vuoret. Kaupan päälle saatiin vielä mielettömän kova, kylmä tuuli, joka puhalsi hieman yllättäen aina merellepäin. Tuulesta ei sitten päästykään eroon edes Etelämantereelta palattua. Ruta 40 oli kovin tuulinen koko matkan ajan. Kyseisen tie oli näyttävä, joten sitä ei turhaan ole kutsuttu hyväksi turistitieksi. Tien varrella nähtiin vaeltavia nomadeja ja erämaan guanacoja, noita laaman sukulaisia. Pitkät pätkät reittiä ovat täyttä erämaata, vailla sen suurempia palveluita, mutta näkemistä siellä on silti.

Argentiinaan tullaan kyllä mielellään uudelleen, mutta isommalla budjetilla ja lämpimämmällä vaatearsenaalilla. Täällä on semmoista Alppikylämeininkiä, josta me kovasti tykätään. Ulkoilu ja vuoret on kaikkinensa hyvä kombo.

Andimaisemaa

Andimaisemaa

Argentiinalainen kuvasarja

Mietiskeltiin ja tuskailtiin pitkän aikaa Argentiinan kuvasarjan kanssa. Mikä olisi juuri Argentiinaa? Mitä tällä kertaa kuvattaisiin? Päädyttiin lopulta vuoriin, joita ikuistettiin Ushuaiassa ja sen lähiympäristössä.

Sitten on vielä yksi kaveri, joka on kyllä jo esitelty tässä blogissa kerran aiemminkin. Se on meidän Ushuaian Couchsurfing-hosti Ilen koira Simon. Kyseinen koiranuorukainen on vailla vertaa: niin sydämellinen ja ihmisrakas. Tässä vielä Simon ja Mirva.

Simon ja Mirva

Simon ja Mirva

Argentiinalainen budjetti

Argentiina on Etelä-Amerikaksi kallis maa, vaikka ei olekaan ihan niin kallis kuin naapurinsa Chile. Meille iski maassa jo kauhistus ja päätettiinkin Etelämantereen reissun jälkeen jatkaa pikaisesti matkaa kohti pohjoista ja halvempaa Boliviaa. Rahaa Argentiinassa kuluu syömisen, juomisen ja liikkumisen lisäksi ennen kaikkea aktiviteetteihin. Niillä sitten rahastetaankin mukavasti. Osaltaan siksikin meiltä jäi nyt näkemättä El Chaltenin upea vuoristo ja Perito Morenon jäätikkö. Tyypilliseen tapaan halvemmalla pääsee pienemmissä pitäjissä, jotka ei oo turisteilla täytettyjä.

Majoitukset ovat kokonaisuudessaan melkosen arvokkaita varsinkin suosituilla matkailualueilla. Liftausreissulla majoituttiin keskikastia paremmissa paikoissa, mutta meillehän ne ei maksanu mittää! Kiitos meidän mahtavan reissua tukevan kuskin Hugon, joka ystävällisesti jakoi varaamansa majoitukset meidän kanssa joka yö.

Syödä pystyy halvalla, jos vaan superpanchot ja muu roskaruoka kelpaa. Superpanchopaikkoja on mielin määrin ja niissä on hyviä tarjouksia. Tosin kun panchokojua toden teolla etsii, ne sattumoisin katoavat johonkin, niin kuin monella muullakin asialla on tapana. Suomalaiselle meidän syömän kalleimmankaan lounaan hinta ei vielä hivele pilviä. 36 € kahden hengen maistuvasta ruokailusta ei ole kallis. Argentiinalainen pihvi on jokaisen koettava, jos vaan suinkaan lihaa syö.

Rahaa kulutettiin 16 päivän aikana yhteensä 7344 argentiinalaista pesoa (n. 525 €, riippuen valuuttakurssista**) eli n. 459 ARS ( n. 33 €)/pvä. Kulut jakautuivat seuraavasti:

22 % Majoitukset (1580 ARS ( 113 €)) Majoituttiin reissun aikana vain kahdessa hostellissa, jotka kustannettiin itse. Ushuaian hostelli oli 640 ARS (46 €)/yö ja El Calafaten hostellin kahden hengen huone kustansi 300 ARS (21 €)/yö. Muut yöt couchsurfattiin tai majoituttiin meidän liftausreissun kuskin piikkiin.

43 % Ruoka ja juoma (3126 ARS ( 223 €)) Ruokapuoli näyttää meillä Argentiinassa täyttyvän superpanchoista eli hodareista, jätskeistä ja hamppareista. Kaikesta, mitä suht halvalla sai. Hodarin sai parhaimmillaan n. 20 pesolla (1,5 €). Kahden hengen normilounaasta pulitettiin 200 – 250 pesoa (14 – 18 €). Kallein illallinen syötiin El Calafatessa: 500 pesoa/2 hlöä (36 €).

6 % Alkoholi (420 ARS (30 €)) Jonkun verran tuli juotua bisseä. Kaljatökin hinta on n. 1,5 €.

14 % Aktiviteetit (1010 ARS (72 €)) Vierailtiin Argentiinassa Cueva de las Manosissa, sisäänpääsy (3 hlöä): 360 ARS (26 €). Lisäksi vietettiin iltaa Ushuaiassa isolla porukalla, 300 ARS (21 €) ja käytiin Ushuaian lähellä Harbertonissa valasmuseossa ja opaskierroksella, sisäänpääsy (2 hlöä): 350 ARS (25 €)

0 % Kuljetukset (8 ARS (0,5 €)) Liikuttiin junalla väli Constitution – Ezeiza Buenos Airesissa, 8 ARS/2 hlöä (0,5 €). Suurin osa kulkemisesta hoidettiin liftaamalla ilman kustannuksia.

16 % Muut ostokset (1200 ARS (86 €)) Ostettiin Etelämantereen reissulle paksummat, pitkät sukat (132 ARS (9,5 €)) ja pahoinvointilääkkeitä (270 ARS (19 €)) sekä liftausta varten Argentiinan kartta (140 AS (10 €)) ja tusseja (81 ARS (6 €)). Lisäksi paikattiin Etelämantereelle jäänyt linssisuojus (159 ARS (11 €)) sekä pyykättiin vaatteet (140 ARS (10 €)), lähetettiin postikortteja (230 ARS (16 €)) ja paketoitiin matkatavarat kelmuun (20 ARS (1,5 €)) lennon ajaksi.

0 % Viisumit (0 ARS (0 €)) Suomalainen ei tarvitse Argentiinaan viisumia. Argentiinassa voi turistiviisumilla oleilla 3 kk.

Argentiinan budjetin 33 €/pvä on reissun pienimmistä päästä, vaikka maa on yksi kalleimmista, jossa ollaan vierailtu. Etelämantereella käynti sen sijaan verotti meidän säästötilejä valtavasti. Siispä Argentiinasta lähtiessä me oltiin kuitenkin köyhdytty huomattavasti. Etelämantereen reissun keskimääräinen päiväbudjetti olikin vähän toista luokkaa eli 830 €/pvä.

**Argentiinan peso on päästetty kellumaan vasta ihan hiljattain. Meidän reissubudjetti on laskettu kurssilla 1 € = 14 pesoa, jota suurin piirtein saatiin blue dollar -markkinoilta. Tällä hetkellä peson virallinen kurssi näyttää kuitenkin jo olevan heikompi eikä blue dollarin menekki enää varmasti ole kovinkaan suuri.

-Mirva

Ensi kertaan Ushuaia ja Ile

Ensi kertaan Ushuaia ja Ile