Kaarat Kuuban kaduilla

Ennen osattiin muotoilla

Ennen osattiin muotoilla

Kuubassa matkattiin normaalia kokoonpanoa isommalla porukalla. Mukana reissaamassa meillä oli Laurin sisko Elina lapsineen. Matka oli mielenkiintoinen ja mieltä avartava. Käsiteltiin maan meininkejä ”Kuubaa kolmessa polvessa” -kirjoitussarjassa, jossa Kuuban kohokohtia käsiteltiin sekä lasten, meidän kahden ja perheellisen näkökulmasta. Kaikille löytyi omat mieluisat kohteensa.

Mikä sitten ei ollut niin mukava, oli kuubalainen peltikolari. Siitäkin kuitenkin selvittiin edullisin seurauksin verrattuna siihen, kuinka kalliiksi kolari olisi voinut tulla. Lopuksi vielä fiilisteltiin Havannan tunnelmaa ja tutustuttiin kuubalaisiin liikennevälineisiin.

Kunniapaikalla Ladojen keskellä

Kunniapaikalla Ladojen keskellä

Ameerikan autot

Jotta päästäisiin vielä jatkamaan samoissa meiningeissä, otettiin yleisön pyynnöstä kuvaussarjan aiheeksi hienoakin hienommat Amerikan autot. Näitä upeita pelejä näkyy varsinkin Havannan katukuvassa paljon. Itse asiassa niin paljon, että vaikka tiedettiin niiden olemassa olosta, ei osattu edes kuvitella, että niitä todella olisi näin hirmuinen määrä.

Autot on pidetty pääosin suht hyvässä kunnossa, mitä nyt moottori saattaa olla esimerkiksi Pösöstä ja varaosat Japanista. Kyseisten autojen kyydissä tuntee kuin palanneensa toiselle vuosikymmenelle. Liikenteessä onkin liuta 1950-luvun Chevrolet-, Ford-, Cadillac- ja Chrysler-malleja. Autoilla on ajettu lukemattomia kilometrejä. Autot kun on tuotu Kuubaan ennen 1959-vuoden vallankumousta, joka sittemmin kielsi autojen tuonnin ilman erityislupaa. Pitkän aikaa olikin niin, että harvoilla oli mahdollisuus ostaa uusi auto. Nyttemmin sääntöjä on höllennetty, mutta verotus on edelleen kova.

Autojen omistajat ovat korjailleet kekseliäästi menopelejään jo vuosikaudet. Kauppasaarto kun on selkeästi rajoittanut varaosien saatavuutta. Autot ovat pääosin käytössä ja saavat päivästä toiseen kovaa kyytiä. Varsinkin autot, jotka ovat mukana turistibisneksessä. Autoilla on kuitenkin myös omistajilleen tunnearvoa:

”En luopuisi autostani mistään hinnasta. Nämä ovat Kuuban kansallisomaisuutta, ja monet autot kulkevat suvussa. Meillä on maailman suurin pyörillä kulkeva museo.”
Julio García Rodriguez, taksikuski, Havanna

Kuubalainen budjetti

Sitten onkin seuraavaksi aika tiivistää Kuuban budjetti. Vietettiin Kuubassa huikeat kolme viikkoa, emmekä voi muuta kuin suositella sitä kaikille. Kuuba on kohteena hyvin erilainen kuin muut maat, joissa ollaan käyty. Ennen Kuubaan menoa meille painotettiin paljon sitä, että sinne tosiaan kannattaa mennä nyt, ennen kuin Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteet lämpiävät vielä enemmän. Tottahan tuo on, nyt on vielä mahdollista aistia kommunistimaan aitoa tunnelmaa.

Kuuba on hintatasoltaan ihmeellinen paikka. Ruoka on sekä halpaa että kallista. Ravintolan valinnan kanssa kannattaa olla tarkkana. Kun lähtee Havannasta pois tai jo ees sivukaduille ja reuna-alueille, ruokaa saa edullisesti. Koska kauppojen ruokatarjonta on hyvin rajattua, mielellään Kuubassa syö joko casassa tai ravintolassa. Casaruokailu voi maksaa 5-10 cucia. Missään Suomen ravintolahinnoissa ei kuitenkaan olla kuin fiineimmissä ravintoloissa Havannassa.

Liikkuminen on suhteellisen edullista, kunhan jaksaa tinkiä kyydistään. Bussilla liikkuminen Havannassa on halpaa ja Amerikan autoilla pääsee etenemään lähes ilmaiseksi. Erinomainen kulkuväline on Havannassa Hopp on Hopp off -tyylinen turistibussi, jonka pääsymaksu on yllättäen vain 5 CUC. Bussilla saa ajella ympäri kaupunkia koko päivän aina kello 6 saakka. Bussin reitti on laaja, joten sen kyydissä pääsee näkemään hyvin päänähtävyydet, mutta myös Havannan syrjempiä seutuja.

Rahaa kulutettiin noin kolmen viikon aikana yhteensä 2085 kuubalaista pesoa (n. 1877 €) eli n. 99 pesoa ( 89 €)/pvä. Kuuban turistipeson ja euron kurssi oli melkeimpä yks yhteen, joten ei olla tässä erikseen kirjattu eurohintoja.

29 % Majoitukset ( 604 CUC) Majoituttiin lähes koko reissun ajan kuubalaisissa casa particulareissa. Huonehinta oli 20–30 CUC sisältäen aamupalan.

24 % Ruoka ja juoma ( 496 CUC) Syötiin aamupalat casa particulareissa, joissa aamupalat sisältyivät pääosin huonehintoihin. Havannassa maksettiin aamupalasta erikseen 5 CUC/lätty. Kallein ravintolakusetuslounas kustansi meiltä viideltä 69 CUC. Halvin puolestaan oli jossain 5 CUC paikkeilla. Muutaman kerran syötiin illallinen casassa. Silloin hinta oli 5-10 CUC/lätty.

3 % Alkoholi (69 CUC) Kuubassa maisteltiin paikallisia mohitoja, joiden hinta oli yleensä 1,5–3 pesoa lasi. Lisäksi nautiskeltiin muutama olut (0,5–2 CUC/bisse ).

5 % Aktiviteetit ( 92 CUC) Käytiin Vinalesissa ratsastamassa muutamaan kertaan (5 CUC/tunti/ratsu) ja vierailtiin muutamassa luolassa (sisäänpääsy 2–5 CUC). Lisäksi kierreltiin Havannassa Hopp on hopp off -bussilla (5 CUC/lätty) ja käytiin uimassa Soroan vesiputouksessa (2 CUC/lätty).

29 % Kuljetukset ( 601 CUC) Taksikyydit kentältä Havannan kaupungille kustansivat 25 CUC. Lisäksi matkattiin neljän ihmisen voimin Vinalesiin 45 CUC. Autovuokra 15 päivälle maksoi meidän osalta 425 CUC.

9 % Muut ostokset  193 CUC) Lisäksi hankittiin postikortteja, postimerkkejä, pestiin pyykkiä ja maksettiin auton kolarikustannuksia 144 CUC. Lisäksi maksettiin siltamaksu ja auton vuokraukseen liittyvää voitelurahaa.

1 % Viisumit (30 CUC) Suomalainen tarvitsee Kuubaan turistikortin. Matkapakettiin se yleensä kuuluu, mutta jos lennot ostaa erikseen itse, on hyvä hoitaa turistikorttiasiat kuntoon jo Suomessa. Me hankittiin turistikortit meidän lentoyhtiön luukulta Cancunin lentokentältä Meksikosta.

-Mirva

Komistukset liikenteessä

Komistukset liikenteessä