Brasilialaisittain

Amatsonilla vai merella?

Amatsonilla vai merella?

Brasilia on kaikkinensa upea paikka. Jo maan moninaisuus takaa sen, että se miellyttää monen montaa reissaajaa. On lämmintä, on mukavaa, ihmiset hymyilevät ja samba soi. Kuultiin monelta heti maahan saapumisen jälkeen, että Brasilia on paikka, johon monella jää kaipuu. Tänne halutaan vaan yksinkertaisesti tulla takaisin. Ollakseni rehellinen, mulla ei ollut mitään suuren suurta intohimoa nähdä Brasiliaa. Mielessä siinsi lähinnä vaan Amatsonille pääsy, eikä odotuksia siihenkään liittyen juuri ollut. Vaan niin ne fiilikset muuttuu, ja nyt jo tuntuu siltä, että Brasiliaan on pakko tulla uudelleen. Sen verran kesken jäi tuo sambaaminen tällä kertaa.

Brasiliasta hienon tekee sen rento kulttuuri ja upeat ihmiset. Tiedän, ihmisiä ja vieraanvaraisuutta kehutaan lähes jokaisessa meidän budjettipostauksessa, mutta se on vaan totta. Maan tekee usein siellä asuvat ihmiset, eikä me lakata ihmettelemästä sitä ystävällisyyttä, mitä kunkin maan asukkailta saadaan. Tottakai tähän vaikuttaa myös paljon se, että esimerkiksi juuri Brasiliassakin meillä oli paikallinen kaveri, joka näytti meille paikkoja ja tutustutti paikalliseen elämäntyyliin. Päästiin Sao Paolon preparteihin ja bailattiin aamuun ensimmäistä kertaa koko vajaan parin vuoden reissulla.

Amatsonilla tutustuttiin meidän guyanalaistaustaiseen oppaaseen, jonka kautta päästiin heittämään yläfemmat koko naisen sisaruskaartin kanssa. Vietettiin vielä yksi reissun halvimmista öistä kyseisen sisarusporukan pitämässä guest housessa maistellen illallisen kala-antimia. Amatsoniristeilyllä meistä pidettiin myös huolta. Viereinen pariskunta tarjosi meille kaikkea, mitä heillä vaan oli mukana. Samassa kerroksessa matkaava vanha nainen osti brasilialaisia snäksejä ja antoi ostoksistaan puolet meille. Parhaamme mukaan jaettiin myös omat eväät kaikkien kesken. Tällaista lisää myös Suomeen!

Sitten päästiin vielä metsästämäänkin Amatsonin pimeään sademetsään. Uitiin piraijoiden seassa ruskeassa Amatsonin joessa ja yövyttiin paikallisessa perheessä, jossa potkaisin huussiin mennessä valtavankokoista sammakkoa ja sain pikku miehen toimesta melkein viidakkoveitsestä käsilleni. Niin, ja kyllähän meiltä meinattiin pölliä koko päivän kassakin tuossa taskuvarkaiden unelmapitäjässä. Eikä unohdeta farmia, jossa oltiin kissojen ympäröiminä.

Brasilia, me palaamme vielä!

Amatsonin kulkupelit

Brasilian kuvasarjaksi valittiin tällä kertaa Amatsonilla bongatut kulkupelit. Veneitä ja muita matkavehkeitä oli monenlaisia. Tässä niistä jonkinlainen kokoelma!

Brasilialainen budjetti

Brasilia on matkailijalle edullinen maa. Budjettireissaajaa hellitään. Majoituksia on tarjolla monessa skaalassa, kuten myös ruokaa. Katuruoka ja snäksit ovat hyvin edullisia, ja kun ensimmäisen kerran maistoin tapioca-lättyjä, en voinut enää olla erossa niistä. Jos joku tietää paikan, josta Suomessa saa tapiocajauhoja, niin kertokaahan! Tutkailu alkaa heti, kun palataan kotimaahan.

Maksettiin kattavista ravintolalounaista ja -illallisista 15–60 realia (4–15 €/ 2 hlöä). Kallein ruoka syötiin Manauksen keskusaukiolla, jossa pulitettiin erittäinkin maukkaasta kalaruuasta tyylikkäässä ravintolassa 120 realia (30 €/ 2 hlöä).

Myös liikkuminen on Brasiliassa edullista, ja välimatkat ovat pitkiä. Vaikka maassa vallitseekin rento meininki, bussit kuitenkin meidän kokemuksen mukaan lähtevät matkaan hyvin ajallaan. Kuten monessa maassa, saapumisajat ovat kuitenkin vain positiivisia arvioita.

Kalassa Amatsonin illassa

Kalassa Amatsonin illassa

Brasilialainen budjetti

Rahaa kulutettiin kuukauden aikana yhteensä 6544 Brasilian realia (n. 1626 €) eli n. 234 realia/pvä (58 €).


23 % Majoitukset (1464 BRA (364 €)) Majoitusten hinta vaihteli 30 realista (8 €) 144 realiin (36 €). Rion karnevaaleilla hotellien hinnat pompsahtavat taivaisiin, mutta saatiin kuitenkin suht järkevään hintaan (128 BRA (32 €)/ yö) majoitus kaupungin reunalta favelasta. Halvimmassa majoituksessa nukuttiin puolestaan toinen riippumatossa ulkona ja toinen ilmastoidussa huoneessa sisällä.

16 % Ruoka ja juoma (1074 BRA (267 €)) Syötiin paljon katukojuissa. Lisäksi nautittiin pöydän antimista buffeteissa ja hieman hienommissakin ravintoloissa. Ruoka kun oli sen verran edullista ja ennen kaikkea hyvää! Lihavartaat katukojuissa kustantavat 3–4 realia (n. 1 €), tapiocalätyn saa vajaalla 5 realilla (n. 1€) ja ruokailuun kului n. 20–30 realia (5–8 €) kerta. Riippuen kuitenkin tottakai siitä, missäpäin maata on. Isoissa kaupungeissa on kalliimpaa.

3 % Alkoholi (198 BRA (50 €)) Karnevaaleihin kuuluu bisse. Siispä annettiin juoman virrata tunnelman nimeen. Hyviin tapoihin tottakai kuuluu myös tarjota juomaa toisille. Yksi bisse on 4-6 realia (n. 1€).

28 % Aktiviteetit (1830 BRA (454 €)) Tehtiin viiden päivän reissu Amatsonille (1500 realia + tippi 100 realia (397 €)) ja vietettiin päivä snorklaten saarihyppelyllä Paratyn-kaupungissa (170 realia (42 €). Lisäksi rahaa meni sambalippuihin (60 realia (15 €).


20 % Kuljetukset (1340 BRA (333 €)) Käytettiin reissatessa paljon busseja pidemmillekin matkoille. Tässä muutama esimerkki kuluista: kaupungin sisäiset bussit, Manaus: 3 realia/suunta/hlö. Bussi lentoasema – kaupunki, Rio: 28 realia (7 €). Bussi Rio – Paraty: 155 realia/2 hlöä (38 €). Metro, Rio: 3–4 realia (n. 1 €)/suunta/hlö.

10% Muut ostokset (638 BRA (158 €)) Lisäksi ostettiin Mirvalle housut (50 realia (12 €) ja Laurille släpärit (45 realia (11 €), rannekorut Amatsonilta (20 realia (5 €)), hammaslankaa, muistikortinlukija, aurinkorasvaa, riippumatot (40 relia/2 mattoa (10 €) ja pestiin pyykkiä (60 realia (15 €)). Hankittiin myös Afrikkaan tarvittavat malarialääkkeet Brasiliasta. Doksiisykliini 3 kuukaudeksi maksoi 266 realia (66 €). Lääkeen saamisessa tosin oli isoissa kaupungeissa haasteita, sillä se on reseptinalainen lääke. Lääkäriin menokin tuntui olevan hankalaa yhden reseptin takia. Oltiinkin onnellisia loytäessämme doksisykliinit Paratysta ilman reseptiä.

0 % Viisumit (0 BRA (0 €)) Suomalainen saa Brasilian rajalla 3 kuukauden maassaololuvan. Viisumia ei siis tarvita.

Suosittelemme Brasiliaa kaikille!

– Mirva