Tansania

Lintunen

Lintunen

Tansania, tuo monien mahdollisuuksien maa on käsitelty ja paketoidaan tässä ja nyt. Meille jäi maasta erittäin positiivinen fiilis. Afrikan reissaamisen aloitus ei ollut meille hihasta kiskovia ihmisiä, nälänhätää tai valtavia ylihintoja, vaan se oli meille paikka tavata tuttuja ja nähdä upeita paikkoja ilman turhia härvääjiä. Ehkä juuri siksi myös säästyttiin suuremmilta kommelluksilta.

Afrikan osuus alkoi Dar es Salaamin lentokentältä, kun meitä vastassa oli David. Maa oli uusi, ihmisten ulkonäkö oli erilainen, mutta yleinen ilmapiiri vaikutti kuitenkin olevan kohdallaan. Pian tavattiinkin jo Isambi, jonka perheen luona sitten vierähti nopeasti viikko. Käsittämätöntä, miten aika meneekin niin nopeasti. Isambi heitti meidät sitten lauttasatamaan, ja suunnistettiin meidän rantalomakohteeseen Sansibariin samantien. Sansibarista mieleen jäi mukava taksikuski, joka heitti meidän aivan resortin ovelle ja kertoi reilun puolen tunnin matkalla meille hyvän infopläjäyksen koko saaresta. Hintakin oli suorastaan edullinen muiden maksamiin taksihintoihin verrattuna. Tosin tämä kuultiin vasta jälkeenpäin. Miramontissa, resortissa Sansibarin koillisosassa päästiin osaksi romanialaista leiriä. Siellä pidettiin huolta kaikista ja hymyiltiin päivät pitkät. Tuolla Miramontissa myös tavattiin mahtava saksalaispariskunta Thorben ja Agnes, joiden kanssa tehtiin sopimus ensi vuoden Berliinin maratooniin ilmoittautumisestakin. Ja olihan meillä jonkun sortin punnerruskisakin Stone Townissa sijaitsevan kahvilan lattialla, mutta ei siitä nyt tässä vaiheessa enempää.

Pilvissä

Pilvissä

Siitä sitten jatkettiin matkaa haikein mielin kohti Arushaa, jolloin meduusan iskun jälkeen saatiin vielä terveiseksi amebakin. Jarin luona majailtiin muutama päivä, sielläkin pidempään kuin oli alun alkaen suunniteltu. Vieläkin muistissa maistuvat Jarin korvapuustit ja muut aamupalaherkut, vaikka ei kyllä Isambin perheen ugalissakaan ollut mitään moitittavaa!

Lepäilyn jälkeen oli aika vallata safariauto ja jatkaa matkaa viiden päivän safarille. Se reissu jäikin sitten muistiin yhtenä koko matkan kohokohtana! Eikä siinä vielä kaikki: seuraavalla viikolla päästiin vielä Jarkon kyytiin matkalle Maasai-kylään. Kyllä finsskituristia on Afrikassa hellitty.

Tankawizilla

Paikallisten voimajuomaa, Tankawizia

Maasai-kylät

Kuvasarjan aiheeksi valikoitui tällä kertaa Maasai-kylät, joita saatiin ihailla yläilmoista. Jonkun verran niitä tosin tuli nähtyä ihan lähietäisyydeltäkin mm. Serengetissä ja sinne mennessä. Malambo, tuo Maasai-kylä, jossa me vierailtiin, ei ollut ei ollut ihan alkukantainen Maasai-kylä siinä mielessä, että siellä talot olivat jo hyvin samantyyppisiä kuin meilläkin päin. Ja siis nyt tarkoitan muotoa. Kooltansahan talot olivat vielä hyvin maltillisia. Kun käveltiin pitkin kylän raittia ja eksyttiin siitä hieman sivukujille, nähtiin myös muutama ihan perinteisiä lehmänlantamajoja.

Lähdössä taas

Lähdössä taas

Maasai-kulttuurissa mies on valtias, joka voi hankkia itsellensä niin monta vaimoa kuin pystyy elättämään. Naiset puolestaan pitävät huolta kodista, rakentavat majat ja huolehtivat lapsista. Maasai-kylät ovat pyöreitä, ja niiden keskellä on karja-aitaus, jota asumukset kiertävät. Karja on hyvin tärkeä osa Maasaiden elämää. Mies on sitä rikkaampi, mitä enemmän hänellä on karjaa. Myös myötäjäisinä käytetään karjaa, ja karja saattaa jopa nukkua samoissa majoissa ihmisten kanssa.

Veljekset

Veljekset

Meillä kokemukset Maasaiden kanssa jäivät liiankin pinnallisiksi. Monet ovat arvostelleet Maasai-kulttuuria siinä olevien traditioiden, kuten ympärileikkaamisen vuoksi. Me emme halua arvostella näin pienen kokemuksen perusteella, mutta emme myöskään sano, että ympärileikkaus olisi oikein. Mutta jokin siinä kulttuurissa vetää puoleensa. Ehkä se on se alkukantaisuus tai sitten joku ihan muu.

Tässä siis Maasai-majat! Nauttikaatten, mutta älkää kiinnittäkö huomiota kuvalaatuun. Koneen ikkunat olivat sen verran kerrostettuja ties millä pölyillä, että kuvaaminen oli jokseenkin haastavaa.

Tansanialainen budjetti

Rahaa kulutettiin 27 päivän aikana yhteensä 5 734 238 Tanzanian shillinkiä (n. 2 296 €) eli n. 212 379 TZS shillinkiä/pvä (85 €).

6 % Majoitukset (325 600 TZS (130 €))
Dar es Salaamissa majoituttiin tuttujen luona koko aika. Arushassa majailtiin Jarin huomassa, kunnes mies matkasi Suomeen. Safarin jälkeen siirryttiin Meru Inn-hotelliin hintaan 40 000 TZS/yö (16 €) ja Sansibarin resortin telttamajoituksesta pulitettiin 36 400 TZS/yö (15 €). Maasai-kylässä majoitus oli 10 000 TZS/yö (4 €).

9 % Ruoka ja juoma (500 800 TZS (201 €)) Syötiin hyvät illalliset Sansibarin resortissa (18 000 TZS /annos (7 €). Lisäksi syötiin katuruokaa hintaan 1000–5000 TZS/annos (0,4–2 €) sekä pähkinöitä, poppareita, vettä, riisikakkuja, donitseja jne. edullisesti muutamalla paikallisella tonnilla.

1 % Alkoholi ( 43 500 TZS (17 €)) Bisseä meni jonkin verran Sansibarin resortissa, yksi bisse n. 5000 TZS (2 €). Kaupasta sai resorttia jonkin verran edullisemmin.

75 % Aktiviteetit (4 314 097 TZS (1728 €)) Suurin kuluerä oli safari: 3 907 097 TZS (1565 €). Lisäksi safarikokille maksettiin tippiä 70 000 TZS (28 €) ja kuskille 230 000 TZS, 2 hlöä (92 €). Lisäksi vierailtiin linnassa (20 000 TZS, 2 hlöä (8 €), käytiin katsomassa Mangrove-puita Sansibarilla (22 000 TZS, 2 hlöä (9 €)) ja snorklattiin (60 000 TZS, 2 hlöä (24 €)).

3 % Kuljetukset (185 491 TZS (74 €)) Matkattiin lautalla Sansibarin saarelle (72 USD, 2 hlöä (157 571 TZS (63 €) ja palattiin takaisin yölautalla VIP-loossissa (92 000 TZS (37 €)). Sansibarissa liikuttiin taxilla resortille n. puolen tunnin matka (54 721 TZS (22 €)) ja vuokrattiin dala dala isolla porukalla päiväksi (10 000 TZS (4 €), 2 hlöä (koko porukassa 11 hlöä). Yksittäinen Dala dala -matka kustansi 1000 TZS (0,4 €). Bussilla mentiin Dar es Salaamista Arushaan (66 000 TZS (26 €)) ja safarifirman kyydillä Arushasta Kilimanjaron kentälle (20 000 TZS (8 €)).

4 % Muut ostokset (255 500 TZS (102 €)) Lisäksi ostettiin saippuaa, prepaid-liittymä sekä postikortteja ja -merkkejä, kehitettiin kasa valokuvia, vierailtiin sairaalassa ja korvalääkärissä (96 000 TZS (39 €) ja tyhjennettiin hieman sairaalan apteekkia amebalääkkeistä ja särkylääkkeistä (35 000 TZS (14 €)). Lauri kävi myös parturissa (25 000 TZS (10 €)) ja käytettiin eri paikoissa nettiä (18 000 TZS, kertahinta n. 4 000 – 6000 TZS (7 €, 1,5–2,5 €)).

2 % Viisumit (109 250 TZS (44 €)) Tanzaniaan voi ostaa kolmen kuukauden viisumin hintaan 50 USD. Ilman viisumia maahan ei pääse. Viisumin voi ostaa lentokentältä.

Tansania matkailumaana

Tansania on suositeltava kohde. Maassa on monenlaista nähtävää aina safareista Sansibariin, Maasai-kyliin ja vielä paljon paljon muuta. Sitä paitsi, siellä pääsee ihan biitsillekin! Ruoka on edullista ja hyvää, ja varsinkin Sansibarin muslimiväestö on niin mukavaa, että tunsi taas olevansa kuin Malesiassa. Tansania on helppo reissumaa Afrikan tourille. Maa on kehittynyt ja suhteellisen siisti. Kieli on hauskan kuuloista ja jopa mahdollista oppia. Turismin osalta Tansania on kehittynyt ja varsinkin safarien suhteen melko tyyris, mutta on maan safareita kutsuttu maailman hienoimmiksi, eikä turhaan.

Vaikka maa on edullinen, suurin osa kuluista meni meillä juurikin tuohon safariin. Näin ollen Tansaniasta tuli yksi meidän reissun kalleimmista maista. Menot olisivatkin jakautuneet melko eri tavalla, jos safari olisi skipattu.

Tervemenoa Tansaniaan!

– Mirva

Arusha

Arushan majat